Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο facebook;

 
Ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook; Μην...Το ξέρω. Είναι ελκυστικό. Είναι μια ωραία στιγμή, γεμάτη τρυφερότητα, σχεδόν αυτόματα σηκώνετε το τηλέφωνο, εστιάζετε στο μωρό και κλικ! Σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα η φωτογραφία του βρίσκεται στο προφίλ σας στο Facebook. "Τι γλυκούλι", "να σας ζήσει", "πανέμορφο" και like και comments και πάλι like. Μια όμορφη οικογενειακή στιγμή αποκτά αποδοχή και προσφέρει ευχαρίστηση σε εσάς και την οικογένειά σας.

Πόσο αποτελεσματικό πιστεύετε πως είναι ένα σημείωμα"μην αγγίζετε" μέσα σε ένα μεγάλο βάζο με σοκολάτες στο κέντρο μιας παιδικής χαράς;


Τόσο αποτελεσματική είναι και η ανάρτηση παιδικών φωτογραφιών σε "φιλικό" περιβάλλον στο facebook. Από τη στιγμή που αναρτάται στο διαδίκτυο η πληροφορία είναι διαθέσιμη στον οποιοδήποτε, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν αγαθές προθέσεις.
Ας δούμε λοιπόν τώρα τι κινδύνους αντιμετωπίζει κάποιος που αναρτά φωτογραφίες των παιδιών του στο internet.
  • Δημιουργεί ψηφιακά ίχνη από πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε θελήσει να "συντάξει" μια ιστορία να μπορεί. Φανταστείτε κάποιον που πλησιάζει το 11χρονο παιδί σας και του λέει: "Τι κάνεις, είμαι φίλος των γονιών σου, είχα έρθει και στο μαιευτήριο τότε" ή "ήμουν στα γενέθλια σου στην Πάρο πριν από 6 χρόνια με την μεγάλη σοκολατένια τούρτα".
  • Μια φωτογραφία εκθέτει το παιδί σας οπτικά στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κατά βούληση και για διάφορους σκοπούς [Βαθύ Internet].
  • Μια φωτογραφία από το σχολείο, με φίλους, από τη γειτονιά αποκαλύπτει πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες σας δίνοντας στοιχεία στον οποιονδήποτε, π.χ. σε ένα εκβιαστή, απαγωγέα ή παιδόφιλο. Η έκθεση φωτογραφιών παιδιών στο Facebook ευνοεί τις συνθήκες εκείνες ώστε το παιδί σας να γίνει θύμα cyberbullying. Μπορεί κάποιος να κλέψει την ταυτότητά σας, ή του παιδιού σας, και να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ.
  • Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνουν τα παιδιά μας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας τους όταν εμείς αναρτούμε τιςφωτογραφίες τους;

Και αφού φτάσαμε ως εδώ να πούμε πως δεν χρειάζεται φόβος. Ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος και μας οδηγεί συχνά σε υπερβολές. Το διαδίκτυο είναι μια προέκταση της πραγματικής ζωής και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Γνωρίζοντας τους κινδύνους θα απαγορεύατε στο παιδί σας την παιδική χαρά; Είμαι σίγουρος πως όχι, αλλά θα πηγαίνατε μαζί του, θα το προσέχατε και θα το αφήνατε να χαρεί το παιχνίδι δημιουργώντας ένα πέπλο προστασίας γύρω του.
Ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook; Μην...
  • Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε πως το facebook απαγορεύει τη δημιουργία προφίλ σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Άρα εάν έχει προφίλ τότε έχει δηλώσει ψεύτικη ημερομηνία.
  • Καλό θα είναι να μην ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας αλλά ακόμη και ένα θέλετε, να το πράξετε με σκέψη και προσοχή.
  • Προσέξτε τις πληροφορίες που δίνετε, όνομα μαιευτηρίου, πόλη, συνοικία, όνομα παιδιού, ηλικία κ.ο.κ.
  • Σε κάθε περίπτωση μην κάνετε tag τα παιδιά σας σε φωτογραφίες και video. Οι πραγματικοί σας φίλοι ξέρουν ήδη και τα ονόματα τους και όλες τις πληροφορίες για αυτά.
Η αποδοχή από τους φίλους μας δημιουργεί πραγματικά ένα όμορφο συναίσθημα. Την αποδοχή αυτή μπορούμε να την εισπράξουμε εξίσου, και ίσως και καλύτερα, εάν καλέσουμε τους φίλους σπίτι, να δουν το μωρό, να παίξουν μαζί του δημιουργώντας πραγματικές εικόνες και εμπειρίες. Φανταστείτε τη σκηνή και απολαύστε την και μια ανάρτηση να ακολουθεί "χαλαρά με φίλους παίζουμε με τα παιδιά μας", είναι σίγουρα καλύτερη από την ανάρτηση "Ο μικρός μας Γιώργος εδώ τρώει το αγαπημένο του παγωτό με καραμέλα". Ένα γευστικό παγωτό καραμέλα θα τον περιμένει την επόμενη φορά και ίσως να μην είναι από εσάς. ;-)

Πηγή: http://www.pathfinder.gr/stories