Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Getcoding.gr: Μια πρωτοβουλία για τα πρώτα βήματα των νέων στον προγραμματισμό


Το Getcoding.gr, μια πρωτοβουλία για νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού βρίσκεται πλέον στον “αέρα”.
Μαθητές, φοιτητές, αλλά και μεγάλοι μπορούν να μάθουν τα πρώτα βήματα του Προγραμματισμού παίζοντας. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές με ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο, μαθαίνουν να γράφουν κώδικα, να δημιουργούν παιχνίδια, ιστοσελίδες, εφαρμογές και άλλα πολλά.
“Οι νέοι πρέπει να Προγραμματίσουν το μέλλον τους”, είπε με έμφαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαΐκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου PEOPLECERT, κ. Βύρων Νικολαϊδης κατά τη χθεσινή παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας, που θα υλοποιήσει το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (ΗePIS) με τη στήριξη της Μicrosoft Ελλας.


Γιατί, όμως, κάποιος που δεν ανήκει στον χώρο της Πληροφορικής να μάθει προγραμματισμό;
Έχοντας γνώσεις Προγραμματισμού ένας νέος, θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, γίνεται αυτόματα ανταγωνιστικός. Στοιχειώδεις δεξιότητες προγραμματισμού θα απαιτούνται πλέον από τους υποψηφίους και θα περιλαμβάνονται στις περιγραφές πολλών θέσεων εργασίας στο άμεσο μέλλον.
Τομείς, όπως αυτοί της Τραπεζικής, της Ιατρικής ή της Δημοσιογραφίας, θα έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση βασικές γνώσεις κώδικα και προγραμματισμού, είπε ο πρόεδρος του CEPIS, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναβαθμιστεί η Πληροφορική στην ελληνική εκπαίδευση.
Ο Προγραμματισμός αποτελεί από την άλλη, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας (π.χ όταν χρησιμοποιούμε το GPS κατά την οδήγηση ή άλλες διαδικτυακές εφαρμογές).

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έρχεται σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία, πολλά στελέχη διεθνώς, υποστηρίζουν ότι σε λίγα χρόνια όσοι δεν γνωρίζουν κάποιον κώδικα προγραμματισμού θα θεωρούνται «αναλφάβητοι», αφού θα αποτελεί τον πυρήνα όλων των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.
Το Getcoding.gr αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Microsoft YouthSpark, μέσω της οποίας η Microsoft θέτει στο επίκεντρο των δράσεων της τους νέους, έχοντας λάβει υπόψη δύο παραμέτρους: τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται στις νεανικές ηλικίες και το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα ευκαιριών, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες να επιτύχουν και σε εκείνους που τις στερούνται. Το Getcoding υλοποιείται από τo Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) τη Microsoft Ελλάς και την PEOPLECERT, ενώ υποστηρίζεται από τη ManpowerGroup, τη Master KEK και την Career in Progress. Χορηγός του παιχνιδιού είναι η εταιρεία ανάπτυξης εκπαιδευτικών εφαρμογών Intelearn.
Παράλληλα το Getcoding εντάσσεται στηνπρωτοβουλία “Computing in Schools” του Eυρωπαΐκού Συμβουλίου Επαγγελματικών Ενώσεων Πληροφορικής (CEPIS) μέσα από την οποία η CEPIS έχει στόχο να ενθαρρύνει την ένταξη της Πληροφορικής στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των σχολείων.

Ο κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας της HePIS σημείωσε: «Η HePIS ως αρωγός προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, τις φιλοδοξίες και το νεανικό όραμα, συμβάλλει ενεργά σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις δυνατότητες των νέων μέσα από τη χρήση της Πληροφορικής. Έτσι, το Getcoding.gr στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους νέους να ενημερωθούν για τον Προγραμματισμό αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία».
Πηγή:Καθημερινή