Τρίτη 7 Απριλίου 2015

CERN: Ξανά σε λειτουργία ο μεγαλύτερος επιταχυντής ανδρονίων

cern collider

    O μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο επέστρεψε και πάλι στη «δουλειά» μετά από 2 χρόνια αδράνειας και αναβάθμισης 135 εκατομμυρίων ευρώ. Ξεκινά μια νέα αποστολή με την οποία οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ρίξουν μια ματιά στο αθέατο σκοτεινό σύμπαν.

Οι ερευνητές στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, ή αλλιώς CERN ενεργοποίησαν εχθές δυο δέσμες πρωτονίων που κινούνται με αντίθετη φορά μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider-LHC) που έχει μήκος 27 χιλιόμετρα και βρίσκεται στα γαλλο-ελβετικά σύνορα κοντά στη Γενεύη. Πρόκειται αυτή τη στιγμή για το μεγαλύτερο και πιο ακριβό πείραμα στον κόσμο.
Ο επιταχυντής συνέβαλε στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, ένα υποατομικό σωματίδιο που για καιρό βρισκόταν στη θεωρία, αλλά επιβεβαιώθηκε το 2013.
Οι επιστήμονες με το καινούριο πείραμα ελπίζουν να δουν νέα πράγματα στη φυσική, όπως μια πρώτη ματιά στη σκοτεινή ύλη. Ωστόσο, αυτό θα αργήσει να γίνει καθώς στην αρχή η ενέργεια θα είναι χαμηλή, και το CERN ελπίζει ότι θα καταφέρει εντός των επόμενων μηνών να φτάσει τον επιταχυντή στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.
«Θα χρειαστούν περίπου 6 εβδομάδες με δυο μήνες για να δημιουργηθούν οι πρώτες σταθερές συγκρούσεις» αναφέρει ο συντονιστής του πειράματος Joerg Wenninger.
Η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του σύμπαντος, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τα δουν. Επομένως οι ερευνητές ψάχνουν μέσα σε συγκρούσεις υψηλής ενέργειας σε τροχιά σε ένα ειδικό πείραμα στον διεθνή διαστημικό σταθμό και στον Μεγάλο Επιταχυντή που είναι θαμμένος στη γη.

cern collider
cern collider
Πηγή :  
 http://techblog.gr/internet/cern-atomic-collider-back-to-work-5684