Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

O εθνικός υπερυπολογιστής


To Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ανακοίνωσε την επίσημη είσοδο του υπερυπολογιστή της Ελλάδας στην λίστα των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών στον κόσμο. Ο ARIS επιτυγχάνει την εκτέλεση 169,7 τρισεκατομμυρίων πράξεων κινητής υποδιαστολής σύμφωνα με το benchmark Linpack -όταν η μέγιστη θεωρητική επίδοσή του ήταν 190,6TFops-, γεγονός που τον κατατάσσει στην 468η θέση της λίστας, πολύ χαμηλότερα απ'ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Εντούτοις, το εθνικό HPC θα αναβαθμιστεί και θα διπλασιάσει την υπολογιστική του ισχύ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ARIS


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην διεύθυνση http://top500.org/resources/frequently-asked-questions/

Επίκειται αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή

Σύμφωνα με το ΕΔΕΤ, ο ARIS θα είναι «σύντομα διαθέσιμος». «Εντός ημερών αναμένεται να ανοίξει για τις πρώτες εφαρμογές, ενώ το Σεπτέμβριο θα γίνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλη την ερευνητική κοινότητα για προτάσεις εφαρμογών που θα πάρουν χρόνο εκτέλεσης στο σύστημα. Οι διαδικασίες πρόσβασης είναι διαθέσιμες εδώ:https://hpc.grnet.gr/access_policy/», μας ενημερώνει η εκπρόσωπος του ΕΔΕΤ.

Επιπλέον, μέσα στους επόμενους πέντε μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, το HPC θα επεκταθεί και θα αναβαθμιστεί με επιπλέον υπολογιστικούς κόμβους και νέες υπολογιστικές δυνατότητες. «Η επέκταση αυτή αναμένεται να διπλασιάσει την υπολογιστική ισχύ του συστήματος και να διευρύνει το πεδίο εφαρμογών που θα μπορεί να ικανοποιήσει, καθιστώντας την ισχυρό εργαλείο στη διάθεση των επιστημόνων και των ερευνητών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της 14ης Ιουλίου 2015. Tο σύστημα θα αναβαθμιστεί με επιπλέον υπολογιστικούς κόμβους καθώς και με νέες υπολογιστικές δυνατότητες, όπως επιταχυντές βασισμένους σε GPUs (Graphics Processing Units) και υποσυστήματα Intel Xeon Phi.

Ο εθνικός υπερυπολογιστής θα αξιοποιηθεί από ερευνητές των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων, για την υλοποίηση επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας. Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της υποδομής και την υποστήριξη των χρηστών.

"Ενδυναμώνουμε έτσι την ελληνική ερευνητική κοινότητα, με την προσφορά κρίσιμων εργαλείων έρευνας και ανάπτυξης, και προσφέρουμε κίνητρα στους Έλληνες ερευνητές να παραμείνουν στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση έρευνας υψηλού επιπέδου, με στρατηγικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη. Είμαστε βέβαιοι ότι τα συνολικά εθνικά ωφελήματα είναι πολύ πιο σημαντικά από το κόστος της επένδυσης», δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΔΕΤ.


Πηγή : in.gr