Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Amazon Echo H συσκευή που θα κυριεύσει το σπίτι μας

Είναι μια μικροσκοπική συσκευή στο τραπεζάκι του σαλονιού που μοιάζει περισσότερο με αρωματικό χώρου ή, έστω ασύρματο ηχείο, σας ακούει όμως και απαντά στις ερωτήσεις σας.

 Κάλεσε ταξί, παίξε μουσική, σβήσε τα φώτα, άνοιξε τα στόρια, τι καιρό θα κάνει σήμερα, έχει κίνηση στη διαδρομή προς τον προορισμό μου ή, πόσο είναι το σκορ του αγώνα της ομάδας μου, είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μπορεί να «αντιλαμβάνεται» και να απαντήσει η συσκευή 200 δολαρίων που διαθέτει η Amazon από τον Ιούνιο του 2015 σε κάθε άκουσμα της λέξης-κλειδί "Alexa,...".
 
Εκτός από απαντήσεις, θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει διάφορες καθημερινές εργασίες ή υπενθυμίσεις, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία μιας αναπτυσσόμενης λίστας για τα ψώνια της ημέρας, ή η τήρηση σημειώσεων για υπενθυμίσεις σχετικών υποχρεώσεων την κατάλληλη στιγμή (στις 6 μάθημα Αγγλικών για τον Αλέξη).


Για να λειτουργήσει το Echo συνδυάζονται οι τεχνολογικές εξελίξεις σε τρεις τομείς:
  • στο μικρόφωνο (ώστε να ακούγονται οι απαιτήσεις του χρήστη ακόμα και σε θορυβώδη περιβάλλοντα ή ενώ η συσκευή, που είναι και ηχείο, παίζει δυνατά μουσική), 
  • στην αναγνώριση ομιλίας (τεχνητή νοημοσύνη) και 
  • στην σύνδεση στο cloud (διαθεσιμότητα). 
Μια ακόμα κρίσιμη παράμετρος είναι η συνεργασία με τους προγραμματιστές εφαρμογών ή/και τους παρόχους υπηρεσιών. Το Echo μπορεί να καλέσει ταξί, αλλά για να γίνει αυτό η Amazon έχει συνεργαστεί με την Uber, για να παραγγείλει πίτσα υπάρχει συνεργασία με τη Domino's, για να αναβοσβήνει τα φώτα έχει συνεργαστεί με την Nest κ.ο.κ..

Οι εντυπωσιακές δυνατότητες του Amazon Echo εκτός από ενθουσιασμό έχουν δημιουργήσει και ανησυχίες που αφορούν στο απόρρητο στο σπίτι. Ποιος άλλωστε θέλει ένα μονίμως ανοικτό μικρόφωνο στο σπίτι του;

Πηγή:  http://tech.in.gr