Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

NoMoreRansom.org

Διωκτικές αρχές και εταιρείες ασφάλειας ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση των προγραμμάτων ransomware (κακόβουλου λογισμικού που κλειδώνει τον υπολογιστή του θύματος ή κρυπτογραφεί τα δεδομένα του, απαιτώντας την καταβολή λύτρων για να επιτρέψει την ανάκτηση του ελέγχου της «μολυσμένης» συσκευής ή των κλειδωμένων αρχείων).

Σήμερα, τα προγράμματα ransomware αποτελούν μια από τις κορυφαίες απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διωκτικές αρχές στην ΕΕ.  Ενώ ο στόχος είναι συχνά οι συσκευές μεμονωμένων χρηστών, τα εταιρικά ή και τα κυβερνητικά δίκτυα δεν μένουν ανεπηρέαστα από αυτή την κατάσταση. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.

H Ολλανδική Αστυνομία, η Europol, η Intel Security και η Kaspersky Lab δημιούργησαν  την πρωτοβουλία “No More Ransom” και μαζί ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο που περιέχει πάνω από 160.000 κλειδιά για να βοηθήσει τα θύματα να ανακτήσουν τα δεδομένα τους. Μέσω μιας νέας διαδικτυακής πύλης (www.nomoreransom.org), η πρωτοβουλία “No More Ransom” έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των προγραμμάτων ransomware, καθώς και την παροχή βοήθειας στα θύματα για την ανάκτηση των δεδομένων τους, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν λύτρα στους ψηφιακούς εγκληματίες.



Οι χρήστες μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα είδη των προγραμμάτων ransomware, πώς λειτουργούν και – το σημαντικότερο – πώς να προστατευτούν από αυτά. Η ενημέρωση παίζει ρόλο-κλειδί γύρω από αυτό το ζήτημα, καθώς δεν υπάρχουν εργαλεία για την αποκρυπτογράφηση όλων των υφιστάμενων τύπων κακόβουλου λογισμικού.

Αν η συσκευή κάποιου χρήστη «μολυνθεί», υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χαθούν για πάντα τα δεδομένα του. Χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο συνετά κι ακολουθώντας μια σειρά από απλές συμβουλές ψηφιακής ασφάλειας, οι χρήστες μπορούν να αποφύγουν τη «μόλυνση».

Η νέα διαδικτυακή πύλη περιέχει τέσσερα εργαλεία αποκρυπτογράφησης για διαφορετικούς τύπους κακόβουλου λογισμικού.

Οι πολίτες πρέπει πάντα να αναφέρουν τις επιθέσεις ransomware, καθώς αυτό βοηθά τις διωκτικές αρχές να έχουν μια συνολικότερη και ξεκάθαρη εικόνα, άρα και να ενισχύσουν την ικανότητα τους να εξουδετερώσουν τις απειλές.

Ο ιστότοπος της πρωτοβουλίας “No More Ransom” προσφέρει στα θύματα τη δυνατότητα να αναφέρουν ένα έγκλημα, σε απευθείας σύνδεση με τον εποπτικό μηχανισμό της Europol, ο οποίος καλύπτει τους εθνικούς μηχανισμούς υποβολής αναφορών περιστατικών.

Αν με οποιοδήποτε τρόπο, ένας χρήστης του Διαδικτύου πέσει θύμα ransomware, είναι σημαντικό να μην υποκύψει στις πιέσεις των εγκληματιών και να πληρώσει λύτρα. Κάθε πληρωμή ενισχύει τις δράσεις των ψηφιακών εγκληματιών. Επιπλέον, η καταβολή λύτρων δεν προσφέρει καμία εγγύηση ότι πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα θα επιτραπεί τελικά στους χρήστες.


Πηγή: tech.in.gr