Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

IFA 2016: Η τεχνολογία του μέλλοντος

H διεθνής έκθεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών IFA  διεξάγεται από τις 2 έως τις 7 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και θεωρείται η μεγαλύτερη έκθεση του είδους της στην Ευρώπη.

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον όπως φαίνεται από τα εκθέματα, ο άνθρωπος  θα μπορεί να δει από
το smartphone του τι έχει και τι δεν έχει μέσα το ψυγείο του την ώρα που ψωνίζει,  θα μιλάει με τις συσκευές του για να τις θέσει σε λειτουργία ή να παραγγείλει από διαδικτυακά πολυκαταστήματα όπως το Amazon. Τα drones θα γίνουν τόσο μικρά όσο... μια σαΐτα και θα υποκαταστήσουν τα... selfie sticks, τα smartphone θα τραβάνε φωτογραφίες σαν επαγγελματικές DSLR με πρόσθετους φακούς που θα τους επωμίζονται, οποιαδήποτε επιφάνεια θα γίνεται interactive, προβάλλοντας εικόνες που ανταποκρίνονται στην αφή.

Μερικά ενδιαφέροντα εκθέματα είναι :
  • το επιβλητικό και εντυπωσιακό τούνελ από OLED οθόνες της με το οποίο καλωσορίζει τους επισκέπτες της, με ρεκόρ διαστάσεων στα 5μ. ύψος, 7,4 εκατ. πλάτος και 15 μέτρα μήκος.  Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 216 curved signage ΟLED οθόνες 55 ιντσών για να δημιουργήσουν τη μοναδική αυτή κατασκευή που αποτελείται από 447.897.600 – σχεδόν μισό δισεκατομμύριο – pixels προβάλλοντας μία σειρά από σκηνές που κόβουν την ανάσα. 
  • ένα smartwatch με ενσωματωμένο GPS σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά , το οποίο συνδέεται μέσω μιας ειδικής εφαρμογής παρέχοντας τη δυνατότητα στους γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς βρίσκονται τα παιδιά τους. Περιλαμβάνει επίσης ένα κουμπί SOS για έκτακτες ανάγκες.
  • το πρωτοποριακό Lenovo Yoga Book, μια συσκευή 10,1'' δύο-σε-ένα (tablet και laptop) με πάχος μικρότερο από ένα εκατοστό και βάρος 690 γραμμάρια, που έχει ένα πρωτόγνωρο πληκτρολόγιο χωρίς πλήκτρα πάνω σε οθόνη αφής, συνοδεύεται από πενάκι που λειτουργεί και ως κανονικό στιλό και θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις -Android και Windows 10 με αυτονομία 12 ή 15 ώρες αντίστοιχα. 
 
  • Το Laptop Acer Predator 21 X: Gaming Laptop, πρώτο στον κόσμο με κυρτή οθόνη 21” και διπλή κάρτα γραφικών Επιπλέον, η εταιρεία έχει ενσωματώσει την τεχνολογία Tobii με το σχετικό hardware (αισθητήρες και λογισμικό) για eye-tracking που ανεβάζει την εμπειρία gaming σε άλλο επίπεδο. 
 
  • το νέο ψυγείο της LG που χτυπάς την πόρτα για να δεις τι έχει μέσα χωρίς να το ανοίξεις. 
 

Επιπλέον Samsung και Mercedes-Benz παρουσιάζουν στην IFA 2016 μια νέα λύση που μετατρέπει τα Galaxy smartphones σε έξυπνα κλειδιά, επιτρέποντας στους κατόχους τους να τα χρησιμοποιούν για να ανοιγοκλείνουν και να βάζουν μπροστά τα αυτοκίνητά τους ακόμα και στην περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο είναι σβηστό, αν για παράδειγμα έχει εξαντληθεί η μπαταρία.Ένα άλλο πρότζεκτ αφορά στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού βοηθού, που θα μπορεί να κανονίσει τα ραντεβού του οδηγού εν κινήσει και να κάνει online κρατήσεις. Ακόμα, σε συνεργασία με την Bosch, η Daimler έχει αναπτύξει μια έξυπνη πλατφόρμα η οποία κάνει αυτόματη καταγραφή των δωρεάν θέσεων στάθμευσης σε μια βάση δεδομένων, στοχεύοντας να περιορίσει τον χρόνο που ξοδεύουν οι οδηγοί σε αναζήτηση θέσης παρκαρίσματος. Επίσης ένα μελλοντικό σχέδιο είναι  το αυτοκίνητο να αφήνει τον επιβάτη στο σημείο προορισμού του και να ψάχνει μόνο του να βρει θέση να παρκάρει.

Πηγές: