Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Προγράμματα Windows: 11 Απαραίτητες Εφαρμογές

Tα 11 καλύτερα προγράμματα Windows, που κάθε υπολογιστής πρέπει να έχει εγκατεστημένα

Ένα δωρεάν antivirus

Το να έχουμε εγκατεστημένα Windows και να μπαίνουμε στο internet χωρίς antivirus, είναι εγκληματική αμέλεια. Τα Windows 8.1 έχουν το δικό τους ενσωματωμένο Antivirus. Όμως, το συγκεκριμένο antivirus έχει εξ' ορισμού τις χαμηλότερες δυνατότητες της αγοράς.
Δεν έχει σημασία πόσο προσεχτικοί είμαστε, παραμένουμε ευάλωτοι σε drive-by downloads - δηλαδή ιούς και άλλα malware που μας μολύνουν μόνο και μόνο επειδή μπήκαμε σε μια μολυσμένη ιστοσελίδα, χωρίς να τρέξουμε τίποτα.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο σε ύποπτες σελίδες, αλλά ακόμα και σε απολύτως νόμιμα websites.
Έτσι, πριν καν ξεκινήσουμε να συζητάμε για άλλα προγράμματα Windows, πρέπει να
εγκαταστήσουμε ένα καλό antivirus, για την ασφάλειά μας.
Το antivirus με τις υψηλότερες αξιολογήσεις είναι το Bitdefender Antivirus Free, το οποίο έχει πάρει άριστα σε έρευνες ανεξάρτητων εργαστηρίων όπως το Av-Test.org..
Ένα άλλο πλήρες δωρεάν antivirus με δυνατότητα whitelist είναι το Avira Free αποτελεί μια εξαίρετη επιλογή. Έχει επίσης κατακτήσει την κορυφαία βαθμολογία 6/6 για την προστασία στο Av-test.org...

Έναν malware scanner

Ένα απλό antivirus δεν είναι αρκετό για να μας προστατέψει από κάθε malware που κυκλοφορεί.

Γι' αυτό το λόγο, το δεύτερο από τα απαραίτητα προγράμματα Windows είναι ένας malware scanner, που έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί μαζί με το antivirus μας.

Ένας από τους καλύτερους malware scanner είναι το Malwarebytes Anti-Malware.
Προγράμματα Windows - 11 Απαραίτητες Εφαρμογές 05

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε το malware scanner χειροκίνητα κάθε φορά που κατεβάζουμε ένα αρχείο, και να κάνουμε πλήρες scan μία ή δυο φορές τον μήνα, προληπτικά.

Εναλλακτικός malware scanner είναι ο SUPERAntiSpyware

Έναν καλύτερο browser

Η επιλογή browser είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα. Μπορούμε να επιλέξουμε έναν από τους μεγάλους browsers, Google Chrome και Mozilla Firefox. Ή μπορούμε να δοκιμάσουμε τον Opera.

Έναν καλύτερο media player


Ο Windows Media Player έχει σημαντικές ελλείψεις όσο αφορά την συμβατότητα. Για πολλούς τύπους αρχείων βίντεο και ήχου χρειάζεται να εγκαταστήσουμε επιπλέον codecs για να παίξουν στον Windows Media Player. Δεν παίζει καν DVD βίντεο χωρίς να κατεβάσουμε το ειδικό πρόσθετο.

Ένας καλύτερος media player είναι ο VLC Media Player θα παίξει ό,τι του δώσουμε. Από AVI, MP4, MKV, και WMV ως FLV και WEBM βίντεο, υπάρχουν ελάχιστοι τύποι αρχείων που ο VLC δεν θα αναγνωρίσει αυτόματα με τα ενσωματωμένα του codecs. Το ίδιο ισχύει και αρχεία ήχου, απο MP3 ως FLAC, και πολλούς άλλους τύπους αρχείων.

Μπορεί επίσης να κάνει εγγραφή βίντεο από το desktop μας, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν και πολλοί players.

Εναλλακτικός media player είναι  ο KMPlayer (Korean Media Player) όμως πετάει διαφημίσεις και ο PotPlayer, ο οποίος είναι επίσης Κορεάτικης προέλευσης, έχει όλες τις προηγμένες λειτουργίες και ρυθμίσεις του KMplayer, αλλά ούτε ένα περιττό διαφημιστικό μήνυμα.

Ο Media Player Classic - Home Cinema είναι επίσης μια καλή και ελαφριά επιλογή.

Τέλος, εφόσον μας ενδιαφέρουν οι υπότιτλοι, τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον BSplayer, με την ενσωματωμένη λειτουργία αναζήτησης υποτίτλων.

Έναν καλύτερο image viewer

Το Irfanview  είναι πολύ ελαφρύ, υποστηρίζει ένα κάρο τύπους αρχείων εικόνας - συμπεριλαμβάνοντας κινούμενα gifs - και μπορεί να ανοίξει βίντεο και mp3 αρχεία.
Επιπλέον επιτρέπει βασικές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας όπως η περικοπή (crop) και η αλλαγή μεγέθους, ακόμα και να αλλάξουμε τη ονομασία της εικόνας καθώς την βλέπουμε, πατώντας F2.

Το Irfanview έχει επίσης την επιλογή να προβάλει όλες τις εικόνες στην προκαθορισμένη ανάλυσή τους, ή να μεγεθύνουμε/συρρικνώσουμε αυτόματα τις εικόνες για να ταιριάζουν στην ανάλυση της οθόνης μας. Αντίθετα με τον Photo Viewer, ο οποίος συρρικνώνει αυθαίρετα τις περισσότερες εικόνες.


Μια άλλη εξαιρετική επιλογή image viewer είναι ο XnView, ο οποίος είναι διαθέσιμος και με installer και ως portable εφαρμογή που δεν χρειάζεται εγκατάσταση.

Μια σουίτα γραφείου

Καθώς το Microsoft Office δεν είναι φτηνό, η σουίτα Libreoffice η οποία περιέχει Writer (Word), Calc (Excel), Impress (Powerpoint), Draw (Visio), Base (Access), και Math (επεξεργαστής μαθηματικών), πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον και είναι δωρεάν είναι πολύ καλή επιλογή.

Το Libreoffice μπορεί να ανοίξει και να επεξεργαστεί όλες τις επεκτάσεις αρχείων του Microsoft Office, τόσο τα παλιά DOC, XLS, και PPT όσο και τα νεότερα DOCX, XLSX, και PPTX.
Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε ένα PDF από ένα αρχείο, χωρίς την εγκαταστήσουμε ειδικά προγράμματα Windows.
Στο μόνο πράγμα που ίσως δυσκολευτεί το Libreoffice είναι σε αρχεία Word που περιέχουν ενσωματωμένες εικόνες. Είναι πιθανό να εμφανιστούν διαφορετικά απ' ότι εμφανίζονται στο Microsoft Word. Αλλά αυτό το πρόβλημα το έχουν όλες οι τρίτες σουίτες γραφείου.

Για περισσότερες εναλλακτικές, δείτε τον οδηγό :
Δωρεάν Office - Οι καλύτερες Εναλλακτικές της Microsoft

Έναν PDF reader

Τα Windows 8 / 8.1 είναι οι πρώτες εκδόσεις των Windows που περιέχουν έναν προβολέα εγγράφων ο οποίος να μπορεί να ανοίξει αρχεία PDF. Όμως, δουλεύει μόνο σε πλήρη οθόνη, και όχι στο desktop. Έτσι, ανεξαρτήτως από την έκδοση Windows που έχουμε, καλό είναι να εγκαταστήσουμε έναν PDF viewer.
Το Adobe Reader είναι δωρεάν, αλλά είναι βαρύ και έχει κατά καιρούς μεγάλα κενά ασφαλείας. To PDF-XChange Viewer είναι πολύ καλύτερη επιλογή για να ανοίγουμε PDF. Εκτός από τις απλές δυνατότητες προβολής PDF, το PDF-Xchange διαθέτει επίσης OCR (Optical Character Recognition), το οποίο μπορεί να “διαβάσει” την εικόνα κειμένου από το PDF και να τη μετατρέψει σε απλό κείμενο για να το επεξεργαστούμε.
Εναλλακτικός PDF reader είναι ο Foxit reader, είναι ένας από τους πιο δημοφιλής PDF readers όμως δε διαθέτει OCR.

Μια καλύτερη εφαρμογή συμπίεσης αρχείων

Ο Windows Explorer μπορεί να ανοίξει οποιοδήποτε αρχείο zip, αλλά δεν μπορεί να ανοίξει RAR, 7z ή οποιονδήποτε άλλον τύπο αρχείων συμπίεσης.
Το PeaZip μπορεί να ανοίξει και να αποσυμπιέσει πάνω από 150 διαφορετικούς τύπους συμπιεσμένων φακέλων, και μπορεί να δημιουργήσει και να μετατρέψει πάνω από μια ντουζίνα τύπους αρχείων.

Εναλλακτική εφαρμογή συμπίεσης αρχείων είναι το 7-zip, που επίσης υποστηρίζει αμέτρητους αλγόριθμους συμπίεσης, και μπορεί να κλειδώσει 7z και ZIP τύπους αρχείων, με την πρακτικά απαραβίαστη κρυπτογράφηση AES-256.
Το Winrar, είναι shareware, χωρίς πλήρως δωρεάν έκδοση και εμφανίζει τα ενοχλητικά μηνύματα να αγοράσουμε την full έκδοση.

Εφαρμογή καθαρισμού των Windows

Τα Windows πραγματικά δεν τα καταφέρνουν καθόλου καλά όσον αφορά το σβήσιμο προσωρινών αρχείων που δεν χρησιμεύουν πλέον. Αυτά τα προσωρινά αρχεία συσσωρεύονται, και πριν το καταλάβουμε έχουμε μερικά gigabytes άχρηστων αρχείων, να γεμίζουν τον δίσκο μας.
Ο CCleaner είναι με διαφορά η καλύτερη εφαρμογή για να διαγράψουμε όλα αυτά τα περιττά αρχεία, και να κρατήσουμε το σύστημά μας ωραίο και καθαρό.
CCleaner - Καθαρισμός Windows, και Όχι Μονο 28
Θα μας βοηθήσει επίσης να απενεργοποιήσουμε προγράμματα εκκίνησης που επιβαρύνουν το σύστημά μας, και από την έκδοση 5.00.000 και μετά περιέχει επίσης αναζήτηση διπλών αρχείων.
Αλλά, ό,τι και να κάνετε μην τρέξετε τον καθαριστή μητρώου. Δεν θα επιταχύνει τον υπολογιστή σας καθόλου, και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
CCleaner - Καθαρισμός Windows, και Όχι Μονο 32
Για περισσότερες πληροφορίες και για το βαθύτερο καθαρισμό με τον Ccleaner, δείτε τον οδηγό :
Καθαρισμός Windows - Τα Μυστικά του CCleaner
Για τις επιπλέον πλούσιες δυνατότητες του Ccleaner, δείτε τον οδηγό:
CCleaner - Ανακαλύψτε τις Πλήρεις του Δυνατότητες
 Ο CCleaner είναι γρήγορος, ασφαλής, και θα απομακρύνει όλα τα βασικά άχρηστα αρχεία. Είναι με διαφορά η καλύτερη εφαρμογή για αυτή την δουλειά.
Μερικοί  cleaners είναι στην πραγματικότητα malware προγράμματα Windows, όπως το "PC Cleaner Pro" scam.

Το Iobit Advanced Systemcare είναι μια ασφαλής εναλλακτική επιλογή.

Μια εφαρμογή για chat και βιντεοκλήσεις

Καλό είναι να έχουμε το Skype εγκατεστημένο, το όποιο είναι με διαφορά η πιο δημοφιλής εφαρμογή για βιντεοκλήσεις. Πέρα από αυτό έχει μια αρκετά καλή λειτουργία chat - κι ας εμφανίζει περίεργα προβλήματα κατά καιρούς.
Αν συνδεθούμε με έναν λογαριασμό Microsoft, θα βρούμε όλες τις επαφές μας στο MSN - που έχει κλείσει εδώ και χρόνια - ως Skype επαφές. Αν συνδεθούμε μεσώ Facebook μπορούμε να κάνουμε Facebook chat με τους φίλους μας.
Μπορούμε πρακτικά να χρησιμοποιούμε το Skype κάθε μέρα, χωρίς ποτέ να κάνουμε ούτε μια κλήση, μόνο για το chat.

Εναλλακτική εφαρμογή βιντεοκλήσεων

Αν χρησιμοποιούμε το Gmail ή το Google+, το Google Hangouts είναι μια αξιοπρεπής πλατφόρμα επικοινωνίας. Υπάρχει επίσης η επέκταση hangouts για τον Chrome.

Έναν torrent client

Το πρωτόκολλο BitTorrent είναι πιθανώς η καλύτερη μέθοδος για να κατεβάσουμε μεγάλα αρχεία από το διαδίκτυο.
Το χρησιμοποιούμε συχνά για να κατεβάσουμε ταινίες, αν και όχι πάντα νόμιμα. Όμως μπορούμε επίσης να κατεβάσουμε Windows 7 ISOs μέσω torrent, και τις περισσότερες διανομές Linux, όπως το Linux Mint, και τα δυο 100% νόμιμα.
Για να κατεβάσουμε ένα αρχείο torrrent χρειαζόμαστε έναν client. Η επιλογή μας είναι το qBittorrent. Δεν είναι τόσο γνωστό όσο το utorrent / μtorrent αλλά ούτε είναι φορτωμένο με ανεπιθύμητα προγράμματα Windows.

Εναλλακτικός torrent client

Το BitComet δεν είναι μόνο torrent client αλλά και Download Accelerator για κατέβασμα αρχείων μέσω http και ftp.
Για να δείτε και άλλους αξιόλογους torrent clients, δείτε τον οδηγό :
Κατέβασμα Ταινιών / Προγραμμάτων - Οι Καλύτεροι Torrent Clients

Εγκατάσταση των παραπάνω εφαρμογών αυτόματα

Μπορείτε να εγκαταστήσετε σχεδόν όλες τις παραπάνω εφαρμογές, με το να κατεβάσετε και να τρέξετε ένα απλό αρχείο?
Το Ninite μπορεί να εγκαταστήσει αυτόματα δεκάδες δημοφιλή προγράμματα για Windows.

Αν θέλετε να εγκαταστήσετε τις παρακάτω εφαρμογές Windows:
  • • Avira Antivirus
  • • Google Chrome Browser
  • • Foxit Reader
  • • Irfanview
  • • Libreoffice
  • • Malwarebytes Anti-malware
  • • PeaZip
  • • qBittorrent
  • • Skype
  • • Vlc Media Player
...απλά κατεβάστε και τρέξτε αυτό το αρχείο.

Το Ninite θα κατεβάσει και τα 10 προγράμματα Windows, θα τα εγκαταστήσει αυτόματα, και θα αγνοήσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητα προγράμματα τρίτων.

Αν επιθυμείτε λιγότερες, περισσότερες, ή απλά διαφορετικές επιλογές, είναι εξαιρετικά απλό.
Απλά πηγαίνετε στο https://ninite.com/, επιλέξτε όποια και όσα προγράμματα Windows θέλετε, και κάντε κλικ στο "Get Installer" για να κατεβάσετε τον προσωπικό σας installer.
Προγράμματα Windows - 11 Απαραίτητες Εφαρμογές 16
Δυστυχώς, το Ninite δεν υποστηρίζει το Bitdefender, το CCleaner ή κάποιες από τις εναλλακτικές μας επιλογές, και έτσι θα πρέπει να κατεβάσετε χειροκίνητα αυτά τα προγράμματα Windows.

Αυτά είναι τα μόνα προγράμματα Windows που χρειάζομαι?

Τα παραπάνω προγράμματα Windows είναι απαραίτητα για σχεδόν κάθε υπολογιστή, αλλά φυσικά δεν είναι οι μόνες εφαρμογές που γενικά θα χρειαστούμε.
Ανάλογα, με το τι κάνουμε στον υπολογιστή, υπάρχουν πολλά άλλα προγράμματα Windows που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από διαφορετικές κατηγορίες, από το GIMP ως εναλλακτικό για το Photoshop ως έναν partition manager.
Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στον οδηγό για τα 400+ καλύτερα δωρεάν προγράμματα Windows, για άλλες εφαρμογές που θα μπορούσαν να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Διαβάστε περισσότερα στο PC STEPS