Σελίδες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

Μορφοποίησε Σωστά τις Διαφάνειες της Παρουσίασης σου

 

 

Για να παρουσιάσεις επιτυχώς την εργασία σου, ξεκίνα με το σχεδιασμό της. Σκέψου και αποφάσισε τον τρόπο που θα δομήσεις τις διαφάνειες . Για ένα θετικό αποτέλεσμα, χρειάζεσαι τουλάχιστον μία διαφάνεια για τον τίτλο και μία διαφάνεια για την εισαγωγή. Έπειτα, πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστές διαφάνειες για κάθε κύρια ιδέα.

οργανωση παρουσιασης powerpoint 

 

Οργάνωσε την Παρουσίαση σου

Ιδανικά πρέπει να υπάρχουν το πολύ δύο διαφάνειες για κάθε ένα λεπτό της παρουσίασης. Η προετοιμασία της δομής, θα σε διευκολύνει στο να παρουσιάσεις όλες τις ιδέες σου συνοπτικά.

Διάλεξε ένα πρότυπο που να ταιριάζει με το ύφος της εργασίας σου και να μην είναι υπερβολικό. Ένα φόντο με έντονα χρώματα, πιθανότατα να αποσπάσει την προσοχή των θεατών.

Είναι προτιμότερο να επιλέξεις την ‘κενή παρουσίαση’ . Για να εισάγεις τις διαφάνειες, κάνε κλικ στην ‘Κεντρική’ και στη ‘Νέα διαφάνεια’. Μόλις εισάγεις τις διαφάνειες που θέλεις, χρειάζεται να τις μορφοποιήσεις. Δηλαδή, κάνε κλικ στη ‘σχεδίαση’ του προγράμματος και διάλεξε τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσεις για το φόντο. Πρόσεξε αυτά να έχουν καλή αντίθεση μεταξύ τους.

Μορφοποίησε Σωστά τις Διαφάνειες της Παρουσίασης σου

Κράτησε την ίδια μορφοποίηση σε όλες τις διαφάνειες. Ακόμα, είναι σημαντικό να ευθυγραμμίσεις το περιεχόμενο σου. Έτσι, η παρουσίαση της εργασίας θα δείχνει πιο επαγγελματική. Προτίμησε την αριστερή ή τη δεξιά ευθυγράμμιση του κειμένου και όχι την κεντρική. Πρόσθεσε γραφήματα και διαγράμματα, εάν ταιριάζουν στο θέμα σου, αλλά μην το παρακάνεις. Αυτά πρέπει να έχουν την ίδια ευθυγράμμιση με το κείμενο.

Τα πλέγματα του PowerPoint θα σε βοηθήσουν να τα ευθυγραμμίσεις σωστά.

Επίσης, διάλεξε προσεκτικά το μέγεθος και το στυλ της γραμματοσειράς. Σιγουρέψου πως θα μπορεί το κοινό που θα απευθύνεσαι να διαβάζει το κείμενο στις διαφάνειες του PowerPoint από μεγάλη απόσταση, χωρίς να δυσκολεύεται.

Διατήρησε το μέγεθος περίπου στα 24 pt και μην προτιμήσεις λεπτές γραμματοσειρές. Η Arial ή η Calibri γραμματοσειρά είναι πολύ καλές επιλογές.

Το κείμενο που θα προσθέσεις σε κάθε διαφάνεια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Θυμήσου πως διαφέρει η συγγραφή μιας εργασίας σου από το δημιουργίσεις μια παρουσίαση 

Οι προτάσεις στο πρόγραμμα παρουσίασης πρέπει να είναι σύντομες και να διατηρούνται σε μία γραμμή. Απέφυγε, δηλαδή την αναδίπλωση κειμένου. 

Μη χρησιμοποιήσεις κεφαλαία. 

Πρόσθεσε κουκκίδες (bullets), λέξεις – κλειδιά και αφαίρεσε τα υπερβολικά σημεία στίξης. Στην παρουσίαση, στόχος είναι  να σε ακούνε περισσότερο και να διαβάζουν λιγότερο. Ένα μεγάλο κείμενο στις διαφάνειες, θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε Ελάχιστες Εικόνες

Εισήγαγε στις διαφάνειες του PowerPoint εικόνες αλλά μην υπερβάλλεις με αυτές. Είναι εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή των θεατών με την υπερβολική χρήση αυτών. Όσες εικόνες προσθέσεις, φρόντισε να έχουν καλή ποιότητα ανάλυσης. Καλύτερα να μη χρησιμοποιήσεις animations ή εφέ κίνησης. Η μετάβαση από τη μία διαφάνεια στην άλλη πρέπει να είναι απλή. Μία έντονη μετάβαση θα ενοχλήσει και θα κουράσει το ακροατήριο σου.

Για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η παρουσίαση, φρόντισε να αναλύεις σε κάθε διαφάνεια ένα μόνο θέμα ή ιδέα. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάς τους θεατές να εστιάσουν καλύτερα σε ένα σημείο και να το κατανοήσουν. Εάν εμφανίσεις πολλές νέες πληροφορίες σε μία διαφάνεια, το κοινό γρήγορα θα σταματήσει να ενδιαφέρεται για το θέμα της εργασίας σου.

Ακόμη, χώρισε σε ενότητες τις διαφάνειες του PowerPoint για να τις οργανώσεις καλύτερα. Για να πετύχεις αυτό, πήγαινε στην καρτέλα ‘Κεντρική’ και στην ενότητα ‘Διαφάνειες’ κλίκαρε στο ‘Προσθήκη Ενότητας’. Με αυτή την εύκολη κίνηση θα χωρίσεις όλο το υλικό σου σε ενότητες.