Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

28 Ιανουαρίου 2014: 8η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων



10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΑΣ ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Τα δεδομένα είναι το νόμισμα της ψηφιακής εποχής. Όλες οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν δεδομένα – από ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες έως μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μηχανές αναζήτησης. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η μεταφορά δεδομένων προς τρίτες χώρες έχει εξελιχθεί σε σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητας. Στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν σύνορα, και η χρήση υπολογιστικού νέφους σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορούν να σταλούν από το Βερολίνο για επεξεργασία στη Βοστόνη και να αποθηκευτούν στην Μπάνγκαλορ.

Δείτε τις 10 συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής online. Οι εκπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητούν τρόπους για να βελτιώσουν τη νομοθεσία προστασίας των δεδομένων. Στο μεταξύ μπορείτε να συμβουλευτείτε 2 παρουσιάσεις σε μορφή prezi

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης ξανά στο διαδίκτυο

Το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης έγινε και πάλι διαθέσιμο μέσω διαδικτύου, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο, οπότε και ο αντίστοιχος ιστότοπος είχε «πέσει».
Η πρόσβαση στον οπτικοακουστικό θησαυρό της Ελλάδας γίνεται μέσω της σελίδας www.hprt-archives.gr.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

«Netiquette»

Με τον όρο «Netiquette» ονομάζουμε ένα σύνολο κανόνων για την ειρηνική και φιλική συμβίωση» στους εικονικούς κόσμους. Υπάρχουν τρόποι επικοινωνίας και ενέργειες που θεωρούνται «άπρεπες» και θα πρέπει να αποφεύγονται. Παραθέτουμε εδώ κάποιους από τους βασικούς κανόνες:
  • Να θυμάσαι πάντα ότι στο άλλο άκρο της σύνδεσης βρίσκεται ένας άνθρωπος, και όχι μια μηχανή, άσχετα αν επικοινωνείς μέσω αυτής. Ποτέ λοιπόν μην ξεχνάς τον «άνθρωπο». Σκέψου πριν γράψεις κάτι, αν θα το έλεγες με τις ίδιες λέξεις στον παραλήπτη, έχοντάς τον μπροστά σου. Σκέψου τα συναισθήματά του. Είναι απίστευτα εύκολο να γίνει παρεξήγηση μέσω ενός email, απλά επειδή ο παραλήπτης δεν μπόρεσε να καταλάβει τον ύφος και το περιεχόμενο του μηνύματός σου. Και φυσικά δεν μπορεί να δει το πρόσωπό σου ούτε να ακούσει τη φωνή σου.

  • Ακολούθησε τους ίδιους κανόνες καλής συμπεριφοράς που έχεις μάθει και στην αληθινή ζωή. Στο Διαδίκτυο ισχύει το ίδιο επίπεδο ηθικής και σωστής συμπεριφοράς.

  • Σεβάσου το χρόνο των ατόμων με τα οποία επικοινωνείς και σεβάσου την ταχύτητα σύνδεσης τους στο Διαδίκτυο, που μπορεί να είναι πολύ πιο αργή από τη δική σου. Π.χ., η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με μεγάλα αρχεία θα μπορούσε να εμποδίσει ή να επιβραδύνει σημαντικά την παραλαβή αλληλογραφίας του παραλήπτη. Ενημέρωσέ τον λοιπόν πριν το κάνεις.

  • Σεβάσου τον ιδιωτικό χώρο των άλλων. Δεν είναι σωστό να διαβάζεις τα emails άλλων, ούτε και να ψάχνεις μέσα στα αρχεία τους. Σκέψου αν θα ήθελες να το κάνουν αυτοί με τα δικά σου μηνύματα και αρχεία.

  • Η συγγραφή ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα ισοδυναμεί με φωνές. Μην το κάνεις, εκτός και εάν είναι πραγματικά απαραίτητο.

  • Η αποστολή αλυσιδωτού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να ενοχλήσει το δέκτη, εάν το μήνυμα δεν είναι αρκετά σημαντικό ή δεν έχει να κάνει με κάποιο ανθρωπιστικό σκοπό. Επίσης μπορεί να μπλοκάρει ή να επιβραδύνει το σύστημα ταχυδρομείου του παραλήπτη.

  • Η αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου junk ή spam απαγορεύεται, και είναι πολύ ενοχλητική.

  • Εάν στέλνεις το ίδιο μήνυμα σε διαφορετικούς ανθρώπους που δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον (ακόμα και αν εσύ τους γνωρίζεις όλους), πρέπει να συμπεριλάβεις όλες τις διευθύνσεις στον τομέα «bcc» (blind carbon copy, κρυμμένο αντίγραφο), για να αποφύγεις τη δημοσίευση της διεύθυνσης του κάθε παραλήπτη στους άλλους.

  • Συγχώρεσε ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, ή ακόμα «χαζές» (κατά την κρίση σου) ερωτήσεις, που κάνουν οι φίλοι σου όταν σου στέλνουν email ή όταν κάνετε chat, δεν είναι τόσο κακό. Όλοι μας ήμασταν κάποτε «πρωτάρηδες» στο Διαδίκτυο, και όλοι μας έχουμε κάνει κάποιο λάθος στο παρελθόν. Δεν πειράζει. Αν θέλεις πάντως να τα επισημάνεις, κάνε το με τρόπο, χωρίς να πληγώσεις τους φίλους σου, και όχι σε δημόσιο διαδικτυακό χώρο.

  • Quiz

  • Πηγή : http://www.saferinternet.gr/index.php?childobjId=Category133&objId=Category40&parentobjId=Page3
    Πάνελ Νέων

    Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

    Τα blog των μαθητών

    Οι τρεις καινοτομίες του 2014



     

    Περισσότερες δυνατότητες για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία, όπου και όποτε το θελήσουν οι χρήστες, εγγυάται να δώσει η τεχνολογία το 2014. Αμέτρητοι καταναλωτές θα εντάξουν από την πρώτη στιγμή στην καθημερινότητά τους αυτές τις καινοτομίες, συμβάλλοντας έτσι ώστε ο τζίρος των ηλεκτρονικών αγαθών και υπηρεσιών να αγγίξει το 2014 το ποσό των 2,1 τρισ. δολαρίων.