Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

2015: Διεθνές Έτος φωτός

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακηρύξει το 2015 ως "Διεθνές Έτος Φωτός". Ο στόχος είναι η ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες των οπτικών τεχνολογιών όσον αφορά την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την παροχή λύσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η ενέργεια, η εκπαίδευση, η γεωργία, οι επικοιωννίες και η υγεία.

Το 2015 επελέγη επειδή αποτελεί επέτειο ορισμένων σημαντικών γεγονότων, όπως τα
  • 1.000 χρόνια από την έκδοση ενός σημαντικού μεσαιωνικού έργου οπτικής από τον μουσουλμάνο Ιμπν αλ- Χαϊθάμ (ή Αλχάζεν), 
  • τα 200 χρόνια από τη δημοσίευση της εργασίας- ορόσημο του Φρεσνέλ για την κυματική φύση του φωτός, 
  • τα 150 χρόνια από την εργασία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες τεχνολογίες από τα λέιζερ και τη φωτονική έως τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και 
  • τα 100 χρόνια από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, που ενσωμάτωσε την ταχύτητα του φωτός ως ουσιαστική παράμετρο για την περιγραφή του χωροχρόνου.

Το Διεθνές Έτος Φωτός θα περιλαμβάνει μία σειρά εκατοντάδων εκδηλώσεων ανά τον κόσμο, που θα φέρουν κοντά διάφορους επιστήμονες (από αστρονόμους και φυσικούς έως γιατρούς και βιολόγους), μηχανικούς και καλλιτέχνες, με κεντρικό στόχο να προβληθεί η σημασία του φωτός και των οπτικών τεχνολογιών για την κοινωνία.

Στην Ελλάδα από τις 7 Μαρτίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου θα έχει ειδικό αφιέρωμα στο φετινό Διεθνές Έτος Φωτός. Οι δραστηριότητες που θα μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι, περιλαμβάνουν επίδειξη πειραμάτων για το φως και τις οπτικές ψευδαισθήσεις, διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά, διαδρομή για γονείς και παιδιά από 8 έως 12 ετών, διαδραστική αφήγηση κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο International Year of Light and Light-Based Technologies (IYL 2015).

UN/UNESCO International Year of Light 2015 Final Official Trailer from Nickolas Barris on Vimeo.

Πηγή :  http://www.kathimerini.gr/797984/article/epikairothta/episthmh/die8nes-etos-fwtos-to-2015
http://www.newsbomb.gr/ellada/politismos/story/561516/idryma-eygenidoy-afieroma-sto-diethnes-etos-fotos#ixzz3T8sb9egN