Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

Η πραγματική ιστορία πίσω από το «πόσο νέοι φαίνεστε» στο how-old.net

Η δοκιμή που ξέφυγε
Απροσδόκητη χαρακτήρισαν την επιτυχία δύο μηχανικοί της Microsoft, οι οποίοι είδαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να χρησιμοποιούν την δοκιμαστική τους υπηρεσία how-old.net, μια υπηρεσία που επιχειρεί να μαντέψει την ηλικία και το φύλο ανθρώπων, αφού προηγουμένως τους εντοπίσει αυτόματα σε μια φωτογραφία. Σκοπός τους, να επιδείξουν στο ετήσιο συνέδριο της Microsoft τις δυνατότητες της πλατφόρμας Azure.

Αρχικά, οι Corom Thompson and Santosh Balasubramanian (Information Management and Machine Learning, Microsoft) απευθύνθηκαν σε συναδέλφους τους για να δοκιμάσουν το σχετικό API για την αναγνώριση προσώπου, προκειμένου να δοκιμάσουν την ακρίβεια εύρεσης όχι μόνο του φύλου αλλά και της ηλικίας του εικονιζόμενου προσώπου. Περίμεναν να ανταποκριθούν στην έκκλησή τους για τεστ, μερικές δεκάδες συνάδελφοι.

Προς έκπληξή τους, μέσα σε λίγες ώρες είδαν να συγκεντρώνονται στο how-old.net περισσότερες από 210.000 φωτογραφίες και 35.000 άνθρωποι (κυρίως από την Τουρκία, όπου το link στο how-old.net φαίνεται ότι κυκλοφόρησε μέσω Twitter). Μάλιστα, περισσότερες από τις μισές φωτογραφίες έγιναν upload, δηλαδή δεν χρησιμοποιήθηκαν ενδεικτικές φωτογραφίες ήδη στο Διαδίκτυο. Οι επισκέπτες ανέβαζαν δικές τους φωτογραφίες, διαπίστωσαν οι δημιουργοί.

Σε κάθε περίπτωση, το how-old.net κατορθώνει να διακρίνει το φύλο με σχετική ακρίβεια, όχι όμως και την ηλικία.

Εκτός από την ηλικία και το φύλο από την φωτογραφία που ανεβάζει ο χρήστης, η εφαρμογή που ανέπτυξαν οι μηχανικοί της Microsoft αντλεί και το User Agent String, μια μοναδική συμβολοσειρά με πληροφορία για την ιστοσελίδα που επισκέπτεται ο χρήστης, καθώς και τις γεωγραφικές συντεταγμένες από τις οποίες έγινε το ανέβασμα της φωτογραφίας προς ανάλυση. Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή στάνταρτ στατιστικών στοιχείων σχετικά με την επισκεψιμότητα ενός δικτυακού τόπου, ανά φύλο και ηλικία (αν και προφανώς, με εσφαλμένες εκτιμήσεις).

Οι δημιουργοί σημειώνουν πως οι φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες δεν αποθηκεύονται στους διακομιστές της υπηρεσίας περισσότερο από όσο χρειάζεται για την σχετική ανάλυσή της.