Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Ενας παγκόσμιος υπερυπολογιστής



Τι κοινό μπορεί να έχουν επιστημονικές προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων με μελέτες για πρωτοποριακά υλικά για φωτοβολταϊκά πάνελ και πρότζεκτ για την ανακάλυψη καινούργιων ποικιλιών ρυζιού που θα βοηθούν να αντιμετωπισθεί ο υποσιτισμός στον αναπτυσσόμενο κόσμο;

Οτι αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα ερευνών στις οποίες έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλο τον πλανήτη ― άνθρωποι που δεν προσέφεραν τις γνώσεις τους ή χρηματικές δωρεές, αλλά βοήθησαν να γίνουν πραγματικότητα «δανείζοντας» τον «εγκέφαλο» του υπολογιστή και του smartphone τους.

Με… πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους, όλα αυτά τα PC και «έξυπνα» τηλέφωνα έχουν γίνει «εθελοντές» στην πλατφόρμα World Community Grid (WCG) της IBM, παρέχοντας έτσι ένα μέρος από την επεξεργαστική ισχύ που δεν χρησιμοποιούν, για την υλοποίηση κοινωφελών επιστημονικών πρότζεκτ σαν τα παραπάνω. Τόσο στις 19 μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί όσο και στις 5 που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποστολή της πλατφόρμας είναι να «τρέξει» τις περίπλοκες υπολογιστικές προσομοιώσεις που έχουν δημιουργήσει οι επιστήμονες, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να γίνει μόνο σε έναν υπερυπολογιστή, με αρκετά μεγάλο κόστος. Αντίθετα, συντονίζοντας εκατομμύρια συσκευές απλών χρηστών, το World Community Grid λειτουργεί σαν «εικονικός» υπερυπολογιστής, κάνοντας την ίδια δουλειά εντελώς δωρεάν.

Η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2014. Κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει σε ποιο πρότζεκτ θέλει να πάρει μέρος και ανά πάσα στιγμή να έχει εικόνα της συνεισφοράς του μηχανήματός του.

Διαβάστε περισσότερα : http://www.kathimerini.gr