Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

20 χρόνια Java


Η Oracle, οι χρήστες και η κοινότητα των προγραμματιστών σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουν τα 20 χρόνια της Java. Σήμερα, η Java αποτελεί τον κρίσιμο άξονα λογισμικού που επηρεάζει την επαγγελματική και την προσωπική ζωή μας. Από τις καινοτομίες στα εταιρικά big data, το cloud, την κοινωνική δικτύωση, τις φορητές συσκευές και το Internet of Things, μέχρι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, τα smartphones και τα βιντεοπαιχνίδια, η Java συνεχίζει να βοηθάει τους προγραμματιστές να ξεπεράσουν τα όρια της τεχνολογικής καινοτομίας.

Έχοντας παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1995, η Java είναι η γλώσσα προγραμματισμού που έχει επιλεγεί από 9 εκατομμύρια προγραμματιστές και χρησιμοποιείται σήμερα σε 3 δισεκατομμύρια συσκευές. Η βελτίωση της ασφάλειας στις οδικές και αεροπορικές μεταφορές, η συγκέντρωση πληροφοριών από τους ωκεανούς του πλανήτη μας για επιστημονικές εφαρμογές, η βελτίωση της ποιότητας της συγκομιδής από τις καλλιέργειες και η ποσοτικοποίηση στοιχείων για να βοηθήσουμε την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα για όσους τα στερούνται, η προσομοίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και τα παιχνίδια είναι μερικά από τα έργα στα οποία χρησιμοποιείται η τεχνολογία της Java σε όλο τον κόσμο.


Στις εταιρείες, οι προγραμματιστές μπορούν να επιλέξουν μέσα από ένα οικοσύστημα 30 συμβατών υλοποιήσεων Java EE 6 και Java EE 7 από 12 προμηθευτές. Επιπλέον, από την πρώτη παρουσίαση της Java έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 125 εκατομμύρια συσκευές πολυμέσων που βασίζονται στη Java και έχουν διατεθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια Κάρτες Java.

Ο Martijn Verburg, συνυπεύθυνος του Java User Group στο Λονδίνο, δήλωσε:«Η Java αφορά, άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν κάθε άνθρωπο πάνω στον πλανήτη. Είναι το στοιχείο που επιτρέπει την ύπαρξη φορητών υπηρεσιών υγείας και τραπεζικών εργασιών σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, ψυχαγωγεί εκατομμύρια ανθρώπους με παιχνίδια όπως το Minecraft, και κινεί την οικονομική μηχανή των παγκόσμιων αγορών του πλανήτη μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η διαχείριση αυτής της πλατφόρμας να γίνεται από έναν φορέα με ηγετική θέση ο οποίος κατανοεί τη σημασία της Java για τον κόσμο, και η Oracle συνεργάζεται εξαιρετικά με μια έντονα ετερόκλητη κοινότητα χρηστών, προγραμματιστών, έργων ανοικτού κώδικα και μεγαλύτερες εταιρείες. Ανυπομονώ να δω τι νέο έχει να μας δώσει η επόμενη γενιά μηχανικών. Χρησιμοποιώντας την Java, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.»
Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή