Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2016

15-23 Οκτωβρίου 2016 

Στις 15-23 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Εκατομμύρια παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και πολιτικοί ιθύνοντες θα συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα για να μάθουν προγραμματισμό και να αποκτήσουν συναφείς δεξιότητες. Η ιδέα είναι να προβληθεί ο προγραμματισμός, να απομυθοποιηθούν οι σχετικές δεξιότητες, και να έρθουν σε επαφή άτομα που έχουν μεγάλη επιθυμία να αποκτήσουν γνώσεις.
Εταιρείες, όπως οι Rovio (Angry Birds), Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global και Facebook στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, πολλές από τις οποίες στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για την πρωτοβουλία «Μεγάλος συνασπισμός για ψηφιακές θέσεις εργασίας»

Γιατί ο προγραμματισμός είναι σημαντικός;

Σήμερα ζούμε σε ένα κόσμο που έχει επηρεαστεί από τις ταχύτατες εξελίξεις στην τεχνολογία. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε, επικοινωνούμε, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε και σκεφτόμαστε έχει αλλάξει δραματικά χάρη στην χρήση υπολογιστών και έξυπνων συσκευών και τα προγράμματα που «τρέχουν» σε αυτές.
Προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτές τις αλλαγές και να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας, χρειάζεται όχι μόνο να κατανοήσουμε πως λειτουργεί η τεχνολογία, αλλά και να αναπτύξουμε δεξιότητες και ικανότητες που θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα εποχή και να εξελιχθούμε μέσα σ'αυτήν.

Κάθε μαθητής θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να μάθει την επιστήμη των υπολογιστών. Τον βοηθά να καλλιεργήσει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, λογική και δημιουργικότητα. Ξεκινώντας νωρίς, οι μαθητές θα έχουν ένα θέμελιο για επιτυχία σε οποιαδήποτε σταδιοδρομία του 21ου αιώνα. 

 Είναι γνωστό ότι η αγορά της τεχνολογίας είναι ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά (Digital Single Market ) Andrus Ansip, το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν στην Ευρώπη 4.8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής. Όμως ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι το 2020, είναι πολύ πιθανό η Ευρώπη να αντιμετωπίσει έλλειψη περίπου 900 χιλιάδων επαγγελματιών της πληροφορικής, δηλαδή δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε προγραμματιστές και εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα αυτό!

Βασικές ικανότητες προγραμματισμού θα είναι επίσης αναγκαίες για πολλές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Για πάνω από το 90% των επαγγελμάτων σήμερα απαιτούνται ορισμένες ικανότητες στον τομέα των ΤΠΕ. 

Γι' αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η εξοικείωση των νέων Ευρωπαίων με τον προγραμματισμό.

Δε χρειάζεται να πούμε ότι η Ελλάδα, ειδικά στις συνθήκες που βρίσκεται σήμερα η οικονομία της, έχει πολλά να επωφεληθεί από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την ενασχόληση των νέων ανθρώπων της με την πληροφορική. Είναι ένας τομέας όπου με σχετικά μικρό κόστος σε σύγκριση με άλλους τομείς, μπορούν να αναπτυχθούν δυναμικές και πρωτοπόρες επιχειρήσεις.

Το 2015 46 χώρες έλαβαν μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και η  Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Αλβανία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Σερβία και η Τουρκία . Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης,  στην Αυστραλία, τη Λευκορωσία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κίνα, τη Νότια Κορέα , τη Μολδαβία, το Μαρόκο, την Ταϊβάν, την Τυνησία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2015, 570000 άνθρωποι συμμετείχαν σε 7600 εκδηλώσεις εκμάθησης κώδικα.

Η αντίστοιχη διοργάνωση EU Code Week 2014 γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και η χώρα μας βρέθηκε στη 2η θέση σε αριθμό εκδηλώσεων πίσω από την Ιρλανδία. Αυτό συνέβη χάρη στην εθελοντική προσπάθεια και συνεισφορά πολλών ανθρώπων και κυρίως εκπαιδευτικών που αναγνώρισαν την ανάγκη να αποκτήσουν οι μαθητές τους ψηφιακές δεξιότητες και επιχείρησαν να τους φέρουν σε επαφή με τον προγραμματισμό στα πλαίσια αυτής της Ευρωπαικής πρωτοβουλίας. Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη αν σκεφτεί κανείς ότι σε άλλες Ευρωπαικές χώρες η έναρξη των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Προγραμματισμού έγινε από τους πρωθυπουργούς των χωρών και η δημοσιότητα και η προβολή που δόθηκε στην πρωτοβουλία αυτή από τα αντίστοιχα αρμόδια υπουργεία και τα μέσα ενημέρωσης ήταν ασυγκρίτως μεγαλύτερη απ' ότι στην Ελλάδα.

Σημειώστε λοιπόν την ημερομηνία: 15 - 23 Οκτωβρίου και ενεργοποιηθείτε!

Μπες κι εσύ στο ...πρόγραμμα με το #coding!