Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Τα ρομπότ στην εργασία, ευλογία ή κατάρα;

Τα ρομπότ στην εργασία, ευλογία ή κατάρα;

Αποσπάσματα από το άρθρο της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
 
Οχήματα χωρίς οδηγό, χρηματιστηριακές συναλλαγές με εντολές αλγορίθμων, ψηφιακοί «βοηθοί» που κάνουν ιατρικές διαγνώσεις, εξυπηρετούν πολίτες, διεκπεραιώνουν έγγραφα, πωλούν και διανέμουν προϊόντα, παραδίδουν διαδικτυακά μαθήματα, αναγνωρίζουν πρόσωπα σε σημεία ελέγχου, διαχειρίζονται την έκδοση δανείων σε τράπεζες, τη νομική υποστήριξη εταιρειών, εκδίδουν τη μισθοδοσία, εκτελούν μεγα-υπολογιστικές πράξεις και πολυσύνθετες εντολές παίρνοντας τη θέση εκατομμυρίων εργαζομένων. Τι είναι εντέλει η είσοδος του αυτοματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής στην απασχόληση; Ευλογία ή κατάρα, ένα νέο ευοίωνο πεπρωμένο ή καταργημένες υπάρξεις, αξίες, επιτεύγματα;

Θέσεις εργασίας χάνονται.  Η τρισδιάστατη εκτύπωση επέτρεψε στη γερμανική Adidas να δημιουργήσει δύο εργοστάσια σε Γερμανία και ΗΠΑ, καταργώντας 1.000 θέσεις εργασίας στο
Βιετνάμ. Η ολλανδική Philips Electronics έφερε πίσω στην Ολλανδία την παραγωγή από την Κίνα. Στη Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρωσία, το 35% των αποφάσεων για δάνεια λαμβάνονται από την τεχνητή νοημοσύνη που αντικατέστησε 3.000 δικηγόρους στη νομική υπηρεσία της και θα περιορίσει τους υπαλλήλους γραφείου το 2021 σε 1.000 από 59.000 το 2011.

Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μεταλλασσόμενη φύση της εργασίας (The changing nature of work, 2019) αναφέρει ότι οι σημερινοί μαθητές του Δημοτικού θα απασχολούνται σε δουλειές που δεν υφίστανται ακόμη. Η αυτοματοποίηση θα εξαλείψει το 50% των εργασιών ρουτίνας και των θέσεων χαμηλής ειδίκευσης έως το 2025. Οι θέσεις που βασίζονται στις κοινωνικές δεξιότητες και στην αλληλεπίδραση δεν θα αντικατασταθούν από τις μηχανές.

Το περιεχόμενο της εργασίας θα αλλάξει, λέει η έκθεση της PwC.  Θα απαιτούνται ειδικές τεχνολογικές δεξιότητες, μαζί με την κριτική σκέψη, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την επιμονή, το πνεύμα συνεργασίας, την προσαρμοστικότητα. Ο χρόνος παραμονής σε μία εταιρεία θα μειωθεί. Οι εργαζόμενοι θα αλλάζουν συχνά αντικείμενο, που σημαίνει ότι θα είναι διά βίου εκπαιδευόμενοι – έως το 2025 οι μισοί εργαζόμενοι θα χρειάζονται επανεκπαίδευση και οι εταιρείες θα πρέπει να σχεδιάζουν το μέλλον του εργατικού δυναμικού τους.
Όμως, ταυτόχρονα, η τεχνολογία δημιουργεί νέους τομείς της οικονομίας, νέα καθήκοντα, νέες ευκαιρίες, νέες θέσεις, παράγει ευημερία, λέει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Από το 1999 έως το 2016 η τεχνολογία έφερε 23 εκατ. νέες θέσεις στην Ε.Ε. Έως το 2025 (μελέτη Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ) 75 εκατ. θέσεις θα καταργηθούν, αλλά 133 εκατ. θα δημιουργηθούν.


Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ