Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Σπύρος Λιώλης: O Έλληνας της Amazon μιλά για το μέλλον

Ο Σπύρος Λιώλης έπειτα από μια 20ετή πορεία στη Hewlett Packard και τη Hewlett Packard Enterprise, εργάζεται πλέον στην Ατλάντα των ΗΠΑ στην Amazon Web Services (AWS) θυγατρική της γνωστής σε όλους μας Amazon.

Ο Σπύρος Λιώλης εξειδικεύεται στο Digital Transformation, δηλαδή στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που συνίσταται στον επανασχεδιασμό του τρόπου με τον οποίο διασυνδέονται οι άνθρωποι, τα δεδομένα και οι διαδικασίες. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας μιλήσει για τις προβλέψεις του σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών στη δεκαετία που μόλις μπήκαμε.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Χαροκόπο για τη Liberal

 Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τη νέα δεκαετία;
Θα προβούμε σε μια σύντομη περιγραφή τους και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία σε μια άλλη συνέντευξη να αναπτύξουμε κάθε μία ξεχωριστά σε μεγαλύτερο και πιο κατανοητό βάθος.
  • Η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) μέσω της δημιουργίας μεγάλων δικτύων υπολογιστών, όπου το ένα δίκτυο θα μαθαίνει από τα άλλα και θα διαχειρίζονται από κοινού τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Η ανάπτυξη νέων αλγορίθμων και μοντέλων, μακριά από τα μέχρι σήμερα παραδοσιακά μοντέλα.
     
  • Η εξέλιξη του Quantum Computing, δηλαδή η ανάπτυξη καινούργιων μοντέλων υπολογιστικών λειτουργιών που διαφοροποιούνται πλήρως από τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε σήμερα.
     
  • Τα Δίκτυα 6G. Ναι, σωστά ακούσατε, μέχρι το τέλος της δεκαετίας αναμένουμε δίκτυα 6G, τα οποία θα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, ενώ η ανταπόκριση θα είναι της τάξεως του ενός microsec.
     
  • Η ανάπτυξη του ρομποτικού λογισμικού. Τα έξυπνα λογισμικά θα αυτοματοποιήσουν και θα αναλάβουν όλο και περισσότερες επαναλαμβανόμενες λειτουργίες, ενώ αναμένεται να αντικαταστήσουν πολλές εργασίες που σήμερα εκτελούνται από ανθρώπους.
     
  • Η εξέλιξη των οικιακών ρομπότ. Μετά τις έξυπνες σκούπες θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ρομπότ που θα εκτελούν οικιακές εργασίες, όπως προετοιμασία φαγητού, εργασίες κήπου, μικροεπισκευές, κ.ά.
     
  • Η προσωποποιημένη φαρμακευτική αγωγή και δημιουργία νέων φαρμάκων. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιτρέψει την ανάπτυξη φαρμάκων με βάση το γονιδιακό αποτύπωμα των ανθρώπων, καθώς και τη χορήγηση νέας φαρμακευτικής αγωγής με βάση το ποια ενεργή ουσία είναι ωφελιμότερη για τον ασθενή.
     
  • Η ευρύτατη χρήση του blockchain. Η χρήση τέτοιων τεχνολογιών θα αναπτυχθεί πέραν των μέχρι τώρα γνωστών κρυπτονομισμάτων. Θα εισβάλει στη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, στη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων, για δημοπρασίες, στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.ά. Για παράδειγμα, μέσω της χρήσης blockchain θα παρακολουθείται ο κύκλος ζωής ενός βαρελιού πετρελαίου από την άντλησή του, τη διύλισή του, τη μεταφορά του, την εμπορία του και την κατανάλωσή του.
     
  • Το εμπόριο των προσωπικών δεδομένων, μέσω ψηφιακών πορτοφολιών (digital wallet). Θα δημιουργηθούν νέες αγορές όπου καταναλωτές, έμποροι, κατασκευαστές κ.λπ. θα έχουν τη δυνατότητα να εμπορεύονται δεδομένα που παράγονται στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στον χώρο εργασίας, εν κινήσει, πάντα βέβαια υπό ένα νομικό και λειτουργικό ρυθμιστικό πλαίσιο ως ασπίδα προστασίας στη χρήση των δεδομένων και του προσώπου.
     
  • Εξυπνη παραγωγή προϊόντων. Ο συνδυασμός Τεχνητής Νοημοσύνης, έξυπνου αυτοματισμού, Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και αυτοματοποιημένης παραγωγής θα προσφέρει νέους τρόπους παραγωγής προϊόντων σε παραδοσιακούς κλάδους, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ παράλληλα θα εξελίξει κλάδους όπως μοριακή γεωργία, κ.λπ.
     
  • Augmented and Virtual Reality. Θα υπάρξει τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας αυτής, πέραν των παιχνιδιών, στον χώρο του λιανικού εμπορίου και αγορών, στην κτηματομεσιτική αγορά, στις κατασκευές και επισκευές σύνθετων προϊόντων και μηχανών κ.ά. Ηδη μέσω εφαρμογών augmented reality ή επαυξημένη πραγματικότητα, όπως τη λέμε στα ελληνικά, υπάρχει η δυνατότητα μηχανολογικών επισκευών σε καράβια που ταξιδεύουν στους ωκεανούς από τους μηχανικούς που βρίσκονται στα ναυτιλιακά γραφεία.
Θα υπάρξουν βέβαια πολλές εξελίξεις σε θέματα και τεχνολογίες σχετικά με το Διάστημα, με την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, κ.ά., αλλά αυτά είναι θέματα που δεν έχω ειδικευτεί ώστε να εκφέρω γνώμη. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μου για τις τεχνολογίες που θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας ως εργαζόμενοι, ως πολίτες και ως καταναλωτές.

 Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στη Liberal