Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Oι 15 μεγαλύτερες ψηφιακές απειλές

 Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο (ENISA), στην 8η ετήσια έκθεση “ENISA Threat Landscape 2020” παρατηρεί ότι η πανδημία του κορωνοϊού τροφοδοτεί ακόμα πιο έντονα τις επιθέσεις σε σπίτια, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και κρίσιμες υποδομές.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο έχουν αυξήσει τη δραστηριότητά τους, προσαρμόζονται πιο γρήγορα και στοχεύουν πιο αποτελεσματικά τις ομάδες των θυμάτων.

Σύμφωνα με το report του ENISA, που επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, οι 15 κορυφαίες απειλές στον κυβερνοχώρο στην Ε.Ε. για το 2020 είναι:

    1.Κακόβουλο λογισμικό,
    2. Web-based Attacks,
    3. Ηλεκτρονικό ψάρεμα,
    4. Web Application Attacks,
    5. Ανεπιθύμητη Αλληλογραφία (spam),
    6. Κατανεμημένη άρνηση υπηρεσίας (DDoS),
    7. Κλοπή ταυτότητας,
    8. Παραβίαση δεδομένων,
    9. Insider Threat,
    10. Botnets,
    11. Φυσική χειραγώγηση, ζημιά, κλοπή και απώλεια,
    12. Διαρροή πληροφοριών,
    13. Ransomware,
    14. Κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και
    15. Cryptojacking.

Από τα στοιχεία, που επικαλούνται οι συντάκτες της έρευνας, προκύπτει ότι ο αριθμός των πλαστών διαδικτυακών ιστοτόπων αγορών και των ψευδών διαδικτυακών εμπόρων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Από αντιγραφείς ιστοτόπων δημοφιλών brands έως δόλιες υπηρεσίες, που δεν παραδίδουν ποτέ τα εμπορεύματα, ο νέος κορωνοϊός αποκάλυψε αδυναμίες στο μοντέλο που χρησιμοποιείται στις διαδικτυακές αγορές. Ο αριθμός των περιστατικών εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο και εκβιασμού αυξήθηκε, επίσης, με την πανδημία του COVID-19.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/tehnologia/koronoios-kakoboylo-logismiko-15-megalyteres-apeiles