Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Glass : το μέλλον της αποθήκευσης

 





Αναλογιστείτε ότι μόλις πριν από 5.000 χρόνια ξεκινήσαμε να παράγουμε γραφή και από τότε μέχρι σήμερα θα πρέπει να αποθηκεύσουμε δεδομένα για 10.000 χρόνια. Επιπλέον συνεχίσουμε να παράγουμε δεδομένα με εκπληκτικό ρυθμό, και έτσι σύντομα θα πρέπει να μετατρέψουμε τον πλανήτη σε ένα τεράστιο data center.

Οι τεράστιες ανάγκες μας για αποθήκευση δεδομένων ενισχύουν την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις. Η μαγνητική αποθήκευση, αν και διαδεδομένη, είναι προβληματική. Η περιορισμένη διάρκεια ζωής του απαιτεί συχνή εκ νέου αντιγραφή, αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας και το λειτουργικό κόστος με την πάροδο του χρόνου.

Η Elire, μια επιχειρηματική ομάδα που εστιάζει στη βιωσιμότητα δεδομένων, συνεργάζεται με την ομάδα του Project Silica της Microsoft Research για να αξιοποιήσει την τεχνολογία Glass. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε γυάλινες πλάκες μεγέθους περίπου ενός σουβέρ και να διατηρήσει τα δεδομένα για χιλιάδες χρόνια αμετάβλητα και ασφαλή.

Χρησιμοποιώντας γυάλινες πλάκες με βάση το πυρίτιο, δημιουργούν ένα ανθεκτικό αρχείο που δεν είναι μόνο ανθεκτικό σε ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς και ακραίες θερμοκρασίες αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον. Μόλις γραφτούν, τα δεδομένα μέσα στο γυαλί είναι αδύνατο να αλλάξουν.

Ένα μικρό φύλλο γυαλιού μπορεί να χωρέσει αρκετά terabyte δεδομένων, αρκετά για να αποθηκεύσει περίπου 1,75 εκατομμύρια τραγούδια ή μουσική 13 ετών. Κάθε σουβέρ μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 3.500 ταινίες.

Διαβάστε περισσότερα στο https://iguru.gr/glass-mellon-tis-apothikefsis/