Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

29ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

Όσοι μαθητές έχουν δηλώσει ή θα δηλώσουν συμμετοχή στον 29ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής και επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα προπαρασκευαστικά μαθήματα, παρακαλούνται αφού διαβάσουν με προσοχή τις οδηγίες, να συμπληρώσουν την φόρμα στη διεύθυνση https://goo.gl/forms/vpi8LDs2LwoPDK5G3 .

Θα υπάρχει νέα σχετική ενημέρωση που θα πληροφορεί τους εγγεγραμμένους σχετικά με το μέρος και την ώρα των μαθημάτων στο email εγγραφής τους.

Τα δύο μαθήματα του προηγούμενου διαγωνισμού διατίθενται στους παρακάτω συνδέσμους:
Μάθημα 2

Εκ μέρους της ΟΕ του 29ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Προγράμματα Windows: 11 Απαραίτητες Εφαρμογές

Tα 11 καλύτερα προγράμματα Windows, που κάθε υπολογιστής πρέπει να έχει εγκατεστημένα

Ένα δωρεάν antivirus

Το να έχουμε εγκατεστημένα Windows και να μπαίνουμε στο internet χωρίς antivirus, είναι εγκληματική αμέλεια. Τα Windows 8.1 έχουν το δικό τους ενσωματωμένο Antivirus. Όμως, το συγκεκριμένο antivirus έχει εξ' ορισμού τις χαμηλότερες δυνατότητες της αγοράς.
Δεν έχει σημασία πόσο προσεχτικοί είμαστε, παραμένουμε ευάλωτοι σε drive-by downloads - δηλαδή ιούς και άλλα malware που μας μολύνουν μόνο και μόνο επειδή μπήκαμε σε μια μολυσμένη ιστοσελίδα, χωρίς να τρέξουμε τίποτα.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο σε ύποπτες σελίδες, αλλά ακόμα και σε απολύτως νόμιμα websites.
Έτσι, πριν καν ξεκινήσουμε να συζητάμε για άλλα προγράμματα Windows, πρέπει να

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Δείκτης Μάζας Σώματος: Τι είναι και πώς τον υπολογίζουμε

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας δείκτης μέτρησης του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος. Εφαρμόζεται για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους των ενήλικων ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο τύπος που χρησιμοποιούμε για να υπολογίσουμε το ΔΜΣ είναι ο εξής:

Βάρος (κιλά) ÷ [ύψος (μέτρα)]2

Για παράδειγμα, εάν το βάρος είναι 68 κιλά και το ύψος 1,65 μέτρα ο υπολογισμός θα γίνει ως εξής:

68 ÷ (1.65)2 = 24.98

Το Εθνικό Κέντρο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ και αποτελεί Τμήμα του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, αξιολογεί την κλίμακα του ΔΜΣ ως εξής:

- Κάτω από 18,5 = Λιποβαρής
- 18,5 – 24,9 = Φυσιολογικό βάρος
- 25 – 29,9 = Υπέρβαρος
- Άνω του 30 = Παχύσαρκος

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Κυβερνο-επίθεση έπληξε ταυτόχρονα χιλιάδες ιστοσελίδες



Μία από τις μεγαλύτερες κυβερνο-επιθέσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα τεράστιος αριθμός ιστοσελίδων να τεθεί ταυτόχρονα εκτός λειτουργίας. Οι χάκερς χρησιμοποίησαν οικιακές συσκευές συνδεδεμένες στο Ίντερνετ, όπως κάμερες κλειστού κυκλώματος και εκτυπωτές για να φέρουν εις πέρας την επίθεσή τους. Ανάμεσα στις ιστοσελίδες που επλήγησαν από την επίθεση ήταν το Twitter και το Spotify.
Αναλυτές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε το «Internet of Things», δηλαδή οικιακές συσκευές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι περισσότερες από τις ιστοσελίδες που επλήγησαν χρησιμοποιούν την εταιρεία Dyn, η οποία είναι κάτι σαν διαδικτυακός «τηλεφωνικός κατάλογος» που κατευθύνει τους χρήστες στην ηλεκτρονική διεύθυνση όπου είναι αποθηκευμένη μια ιστοσελίδα. Τέτοιου είδους υπηρεσίες αποτελούν βασικό θεμέλιο για το Διαδίκτυο.
Διαβάστε περισσότερα : Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι Κινέζοι κατασκευάζουν τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο






Η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή ενός πρωτότυπου συστήματος υπερυπολογιστή, που εκτιμάται ότι θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πάνω από 1.000 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, επίδοση δεκαπλάσια αυτής που έχει ο ταχύτερος υπολογιστής που υπάρχει αυτή τη στιγμή, όπως είπαν σήμερα ερευνητές.Ο κορυφαίος υπερυπολογιστής κατασκευάζεται από το εθνικό ερευνητικό κέντρο Παράλληλου Προγραμματισμού και Τεχνολογίας (NRCPC) και θα τοποθετηθεί στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στο Τζινάν.
Οι υπερυπολογιστές μπορούν να υποστηρίξουν διάφορες εργασίες, όπως η εξόρυξη πετρελαίου ή η κατασκευή ακριβού εξοπλισμού. Σύμφωνα με το Διεθνές Συνέδριο Υπερυπολογιστών, ο κινεζικός Sunway Taihulight είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής του κόσμου. Επίσης η Κίνα διαθέτει 167 από τους 500 κορυφαίους υπερυπολογιστές του κόσμου.

Πηγή : Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Τα 10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση



Η εταιρεία LinkedIn, η οποία διαθέτει μεγάλη δεξαμενή βιογραφικών και αιτήσεων εργασίας, καθώς και στοιχείων για προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, κατέληξε στις 10 πιο δημοφιλείς ειδικότητες που περισσότερο ζητούνται σε 14 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και έχουν σχέση με την υψηλή τεχνολογία.
Oι επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας χρειάζονται ανθρώπους με ειδίκευση:
1. Στην τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους.
2. Στην εις βάθος αναζήτηση και ανάλυση στατιστικών δεδομένων.
3. Στην ανάπτυξη τεχνολογίας κινητών συσκευών.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2016

15-23 Οκτωβρίου 2016 

Στις 15-23 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Εκατομμύρια παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και πολιτικοί ιθύνοντες θα συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα για να μάθουν προγραμματισμό και να αποκτήσουν συναφείς δεξιότητες. Η ιδέα είναι να προβληθεί ο προγραμματισμός, να απομυθοποιηθούν οι σχετικές δεξιότητες, και να έρθουν σε επαφή άτομα που έχουν μεγάλη επιθυμία να αποκτήσουν γνώσεις.
Εταιρείες, όπως οι Rovio (Angry Birds), Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global και Facebook στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, πολλές από τις οποίες στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για την πρωτοβουλία «Μεγάλος συνασπισμός για ψηφιακές θέσεις εργασίας»

Γιατί ο προγραμματισμός είναι σημαντικός;

Σήμερα ζούμε σε ένα κόσμο που έχει επηρεαστεί από τις ταχύτατες εξελίξεις στην τεχνολογία. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε, επικοινωνούμε, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε και σκεφτόμαστε έχει αλλάξει δραματικά χάρη στην χρήση υπολογιστών και έξυπνων συσκευών και τα προγράμματα που «τρέχουν» σε αυτές.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

77ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά «Ο ΘΑΛΗΣ»


Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) διοργανώνει τον 77ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά, «Ο ΘΑΛΗΣ», το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 9.00 π.μ.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές των Β ́ και Γ ́ τάξεων των Γυμνασίων, καθώς και όλων των τάξεων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας. Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα υποβληθούν στο σχολείο που φοιτούν, μέχρι και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, και θα διαβιβασθούν άμεσα στις Διευθύνσεις όπου ανήκουν.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει τρεις (3) ώρες και θα απαρτίζεται μόνο από θέματα πλήρους ανάπτυξης.

Τα γραπτά των μαθητών από κάθε εξεταστικό κέντρο θα αποσταλούν για βαθμολόγηση στην Επιτροπή Διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε. στην Αθήνα ή στα κατά τόπους Παραρτήματά της (όπου αυτά
υπάρχουν). Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα αποσταλούν στις τοπικές Νομαρχιακές Επιτροπές για βράβευση των μαθητών που θα διακριθούν.

Οι μαθητές, που θα διακριθούν στο διαγωνισμό «Ο ΘΑΛΗΣ», θα κληθούν να συμμετάσχουν στον
επόμενο διαγωνισμό «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», που θα διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου 2017. Στη συνέχεια, οι διακριθέντες στον «ΕΥΚΛΕΙΔΗ» θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» στις 4 Μαρτίου 2017, προκειμένου να επιλεγεί η Εθνική ομάδα που θα λάβει μέρος στην 34η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Οχρίδα, Μάιος 2017), στην 21η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Βουλγαρία, Ιούνιος 2017) και στην 58η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ρίο ντε Τζανέιρο, Ιούλιος 2017).

Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό είναι προαιρετική και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών
εθελοντική.

Εντοπισμός Κινητού

Σε όλους μπορεί να συμβεί να χάσουμε το κινητό ή να μας το κλέψουν. Ευτυχώς, όμως, ο εντοπισμός κινητού ή tablet είναι πιθανός με αρκετές διαφορετικές μεθόδους. Δείτε πώς μπορούμε να εντοπίσουμε ένα κινητό Android ή iPhone, μέσω των υπηρεσιών της Google και της Apple, αλλά και με τρίτες εφαρμογές.


Έχασα το κινητό μου, τι πρέπει να κάνω?

Το να χάσουμε το κινητό μας μπορεί να προκαλέσει από απλό άγχος μέχρι πανικό. Σε αυτή την ψυχική κατάσταση, είναι δύσκολο να έχουμε καθαρή σκέψη για να κάνουμε τις σωστές κινήσεις.
Συγκεντρώσαμε συνοπτικά τις απαραίτητες ενέργειες, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, που αν γίνουν εγκαίρως αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα να ξαναβρούμε το κινητό.
Μπορείτε να τις γράψετε σε ένα χαρτάκι post-it ή σε μια επαγγελματική κάρτα που να έχετε πάντοτε μαζί σας. Έτσι, αν συμβεί το χειρότερο, θα έχετε άμεση και σωστή καθοδήγηση. Στη συνέχεια του οδηγού, θα αναλύσουμε τα βήματα.

Μετά την απώλεια ή κλοπή Android κινητού:

  • Αποκτούμε άμεσα πρόσβαση στο Internet. Ιδανικά, κάποιος με τον οποίο είμαστε μαζί έχει smartphone με κινητό Internet 3G/4G.
  • Ανοίγουμε το browser, κάνουμε αναζήτηση "Διαχείριση συσκευής Android".
  • Ανοίγουμε τη σελίδα devicemanager της Google. Κάνουμε αποσύνδεση από το λογαριασμό που ίσως είναι συνδεδεμένος και συνδεόμαστε με τον προσωπικό μας λογαριασμό Google.
  • Κλειδώνουμε εξ αποστάσεως το κινητό μας με το Κλείδωμα/Lock. Γράφουμε πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας όποιος το βρήκε.
  • Βάζουμε τη συσκευή μας να χτυπήσει με την Κλήση/Ring. Θα χτυπήσει δυνατά ακόμα και αν ήταν στο αθόρυβο ή τη δόνηση.
  • Αν είχαμε ενεργοποιημένη την Τοποθεσία/Location στο κινητό μας, η σελίδα θα το εντοπίσει και στο χάρτη, με ακρίβεια 20 μέτρα.
  • Αν είμαστε 100% σίγουροι πως δεν πρόκειται να το βρούμε, κάνουμε Διαγραφή/Erase, ώστε τουλάχιστον να διασφαλίσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
  • Ειδοποιούμε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, δηλώνοντας το IMEI της συσκευής μας. (Για να δεις τον κωδικό ΙΜΕΙ της συσκευής σου πληκτρολόγησε  *#06# στο κινητό σου)

Μετά την απώλεια ή κλοπή του iPhone:

  • Αποκτούμε άμεσα πρόσβαση στο Internet. Ιδανικά, κάποιος με τον οποίο είμαστε μαζί έχει smartphone με κινητό Internet 3G/4G.

Αν έχουμε πρόσβαση στο Internet από άλλο iPhone ή από υπολογιστή

  • Μπαίνουμε το iCloud.com και συνδεόμαστε με το λογαριασμό μας.
  • Ανοίγουμε την Εύρεση iPhone/Find iPhone και επιλέγουμε τη συσκευή μας.
  • Ενεργοποιούμε τη Λειτουργία απώλειας/Lost Mode.
  • Βάζουμε τη συσκευή μας να χτυπήσει με την Αναπαραγωγή ήχου/Play Sound. Θα χτυπήσει δυνατά ακόμα και αν ήταν στο αθόρυβο ή τη δόνηση.
  • Αν όλες οι δυνατότητες εντοπισμού έχουν εξαντληθεί, προχωράμε στο Σβήσιμο iPhone/Erase iPhone. 
  • Ειδοποιούμε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, δηλώνοντας το IMEI της συσκευής μας.

Αν έχουμε πρόσβαση στο Internet από Android

  • Ανοίγουμε το Google Play στην συσκευή.
  • Ψάχνουμε και εγκαθιστούμε το xFi Locator.
  • Συνδεόμαστε στο iOS με τα στοιχεία του λογαριασμού μας iCloud
  • Βάζουμε τη συσκευή μας να χτυπήσει με την επιλογή  Ήχος/Sound. Θα χτυπήσει δυνατά ακόμα και αν ήταν στο αθόρυβο ή τη δόνηση.
  • Μπορούμε να δοκιμάσουμε να πλοηγηθούμε μέχρι τη συσκευή μας με την επιλογή Πλοήγηση/Navigate
  • Αν όλες οι δυνατότητες εντοπισμού έχουν εξαντληθεί, ειδοποιούμε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, δηλώνοντας το IMEI της συσκευής μας.
 Διαβάστε περισσότερα στο www.pcsteps.gr

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Tο κέντρο δεδομένων του Facebook στη Σουηδία

Ο 32χρονος Αμερικανός προγραμματιστής, επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος Μαρκ Ζούκερμπεργκ δημοσίευσε στο Facebook ένα λεύκωμα φωτογραφιών που αποκαλύπτουν το "μαγικό" εσωτερικό του κέντρου δεδομένων της εταιρείας στη Σουηδία.


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Αγάπησα έναν αλγόριθμο

του Θεοδωρόπουλου Δημήτρη
Το δίληµµα είναι τόσο παλιό όσο και ο κόσµος. Ας υποθέσουμε πως η Μαρία νιώθει πως τσιλημπούρδισε αρκετά. Αποφάσισε πως έφτασε η ώρα, πως πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτεί. Είναι στην ευχάριστη θέση να έχει επιλογές: Βρίσκεται μεταξύ του Γιώργου και του Κώστα. Της αρέσουν και οι δύο - με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Πρέπει όμως να αποφασίσει ποιος θα είναι ο τυχερός (;), με ποιον θα προσπαθήσει να ευτυχήσει, με ποιον θα επιχειρήσει να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται τη ζωή.

Σε μια παλιότερη εποχή, θα ζητούσε τη γνώμη του Θεού. Και έπειτα θα έκανε αυτό που νόμιζε. Στην τωρινή εποχή, μάλλον θα αποφάσιζε μόνη της, έπειτα από αέναες φιλικές τηλεφωνικές συμβουλές, όπως κάνει κάθε άνθρωπος που πιστεύει στον εαυτό του. Σε μια (ίσως όχι πολύ μακρινή) εποχή, θα ρωτούσε αυτόν που την ξέρει καλύτερα απ' όλους: την Google. «Ποιον να παντρευτώ; Τον Γιώργο ή τον Κώστα;

Διαβάστε τη συνέχεια στο "Βήμα"

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

IFA 2016: Η τεχνολογία του μέλλοντος

H διεθνής έκθεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών IFA  διεξάγεται από τις 2 έως τις 7 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και θεωρείται η μεγαλύτερη έκθεση του είδους της στην Ευρώπη.

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον όπως φαίνεται από τα εκθέματα, ο άνθρωπος  θα μπορεί να δει από

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Μάθετε όλα όσα ξέρει η Google για εσάς


Δεν αποτελεί μυστικό, ότι η Google γνωρίζει πολλά πράγματα για τους χρήστες των υπηρεσιών της. Ο κολοσσός της τεχνολογίας συλλέγει συνεχώς δεδομένα για εσάς, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:
  • το ιστορικό των αναζητήσεών σας στο διαδίκτυο,
  • οι τοποθεσίες που επισκέπτεστε, καθώς και
  • οι φωνητικές αναζητήσεις που πραγματοποιείτε.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Google δημιούργησε το hub “My Account”, από το οποίο οι χρήστες μπορούν εύκολα να βρουν τις πληροφορίες που η εταιρεία έχει συλλέξει για εκείνους και να αλλάξουν τις σχετικές ρυθμίσεις απορρήτου. Πρόσφατα διατέθηκε και η υπηρεσία “My Activity” [Η δραστηριότητά μου], που μπορεί να σας δείξει σχεδόν τα πάντα σχετικά με την δραστηριότητά σας online, που σχετίζονται με τον λογαριασμό σας Google.
Στο PCmag μπορείτε να μάθετε πως να δείτε αυτές τις πληροφορίες, αλλά και να προχωρήσετε σε σχετικές αλλαγές ρυθμίσεων.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Δέκα εφαρμογές που “ξεζουμίζουν” τη μπαταρία σας

Οι instant messengers και οι εφαρμογές που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το... ξεζούμισμα της μπαταρίας σας! Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε πρόβλημα αυτονομίας, ίσως πρέπει να αφαιρέσετε κάποια -ή περισσότερες- από τις παρακάτω εφαρμογές:
1. Facebook
2. Google Maps
3. Facebook Messenger
4. Instagram
5. Blackberry Messenger
6. Chaton
7. Kik
8. WhatsApp
9. WeChat
10. Pokémon GΟ.

Πηγή :pcmag

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

NoMoreRansom.org

Διωκτικές αρχές και εταιρείες ασφάλειας ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση των προγραμμάτων ransomware (κακόβουλου λογισμικού που κλειδώνει τον υπολογιστή του θύματος ή κρυπτογραφεί τα δεδομένα του, απαιτώντας την καταβολή λύτρων για να επιτρέψει την ανάκτηση του ελέγχου της «μολυσμένης» συσκευής ή των κλειδωμένων αρχείων).

Σήμερα, τα προγράμματα ransomware αποτελούν μια από τις κορυφαίες απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διωκτικές αρχές στην ΕΕ.  Ενώ ο στόχος είναι συχνά οι συσκευές μεμονωμένων χρηστών, τα εταιρικά ή και τα κυβερνητικά δίκτυα δεν μένουν ανεπηρέαστα από αυτή την κατάσταση. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.

H Ολλανδική Αστυνομία, η Europol, η Intel Security και η Kaspersky Lab δημιούργησαν  την πρωτοβουλία “No More Ransom” και μαζί ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο που περιέχει πάνω από 160.000 κλειδιά για να βοηθήσει τα θύματα να ανακτήσουν τα δεδομένα τους. Μέσω μιας νέας διαδικτυακής πύλης (www.nomoreransom.org), η πρωτοβουλία “No More Ransom” έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των προγραμμάτων ransomware, καθώς και την παροχή βοήθειας στα θύματα για την ανάκτηση των δεδομένων τους, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν λύτρα στους ψηφιακούς εγκληματίες.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Θέλεις να μάθεις πώς ακριβώς δουλεύουν οι κβαντικοί υπολογιστές; (βίντεο)

Πολλές φορές σας έχουμε ακούσει για το καινούριο θαύμα των κβαντικών υπολογιστών. Των υπολογιστών αυτών που θα μπορούν να πραγματοποιούν πολλαπλάσιους υπολογισμούς από τους συμβατικούς υπερυπολογιστές που γνωρίζουμε έως τώρα, άρα, κάνοντας δυνατές τις λύσεις πολλών άλυτων μαθηματικών, λογικών και φυσικών προβλημάτων.
quantum-computing
κβαντικοί υπολογιστές , όπως υποδεικνύει το όνομά τους, χρησιμοποιούν τις αρχές της κβαντικής φυσικής. Αντίθετα με τα συμβατικά δυαδικά συστήματα που βασίζονται σε δεδομένα που κωδικοποιούνται σε bits (στην στοιχειώδη μονάδα πληροφορίας στην επιστήμη των υπολογιστών και μπορούν να έχουν την μορφή 0 και 1) οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν τα qubit.
Τα qubit, ή αλλιώς quantum bit, μπορεί να είναι το καθένα του τιμή 0 ή και 1 ή… και οτιδήποτε στο μεσοδιάστημα. Δύσκολο να το καταλάβει κανείς; Ας χρησιμοποιήσουμε ένα απίθανο παράδειγμα που διαβάσαμε στο Gizmodo:
Φανταστείτε ένα τραπέζι στρωμένο με νομίσματα. Σε ένα κλασσικό υπολογιστή, κάθε ένα από αυτά τα νομίσματα, θα δείχνει κορώνα ή γράμματα. Στον κβαντικό υπολογιστή, κάθε νόμισμα μπορεί να δείχνει 25% κορώνα και 75% γράμματα. Ή 19% γράμματα και 81% κορώνα. Κάθε νόμισμα δηλαδή, μπορεί να έχει την οποιαδήποτε θέσει ανάμεσα στην μία πλευρά και την άλλη. Και μόλις μετρηθεί η θέση του, να πάρει τελικά τη θέση εκείνη που θα του έχει δείξει η τοποθέτησή μας και η βαρύτητα στο τραπέζι.
Επειδή ακριβώς κάθε qubit μπορεί να εμπεριέχει ένα τόσο μεγάλο αριθμό από πιθανές αξίες πέρα από το 0 ή το 1, ένας ελάχιστον αριθμός από qubit μπορούν να φέρουν απίστευτες ποσότητες πληροφορίες.  100 qubit και μόνο, μπορούν να αποθηκεύσουν 1.267.650.600.288.229.401.496.703.205.375 διαφορετικούς αριθμούς. Ποσότητα που αποτελεί ένα τρισεκατομμύριο φορές την αποθηκευτική ικανότητα όλων των υπολογιστών που έχουν φτιαχτεί ποτέ.
Υπάρχουν όμως τρία βασικά προβλήματα προς το παρόν:
Α. Δεν είναι σίγουρο ότι έχουν φτιαχτεί αξιόπιστοι κβαντικοί υπολογιστές γιατί κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς να τους φτιάξει ακόμα (κι ας έχουν γίνει τα πρώτα βήματα)
Β. Δεν γνωρίζει κάποιος ακόμα πώς να γράψει κώδικα γι αυτούς  τους υπολογιστές
Γ. Η υπολογιστική τους δυνατότητα είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί κανείς να εξακριβώσει αν τα αποτελέσματα που θα δώσουν σε προβλήματα, είναι σωστά ή όχι.
Μέχρι να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να κάνουν εφικτή την χρήση κβαντικών υπολογιστών, δείτε το παρακάτω επεξηγηματικό βίντεο για το πώς δουλεύουν:
Πηγήhttps://www.digitallife.gr/how-quantum-computers-work-68054

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Δράση “Donate your Laptop”



H ΕΕΛ/ΛΑΚ, το Δίκτυο Πολιτών ΣυνΑθηνά και ο Hellug , σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων ξεκινούν τη δράση “Donate your laptop”.  Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η συγκέντρωση παλιών υπολογιστών (laptops και desktops, τελευταία 10ετιας) η αναβάθμιση τους σε Ελεύθερο Λογισμικό, και η δωρεάν διανομή τους σε μαθητές-φοιτητές και σχολεία που θέλουν να τους αξιοποιήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εθελοντική αυτή δράση βασίζεται στη βοήθεια όλων μας, και όσοι θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Πανελλαδικές: Υπολογίστε ηλεκτρονικά τα μόρια σας


Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπορούν να υπολογίσουν ηλεκτρονικά τον αριθμό των μορίων τους σε σχετικό ιστότοπο  του υπουργείου Παιδείας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ

Το πρώτο αεροπλάνο που βγήκε από... τρισδιάστατο εκτυπωτή


Το πρώτο 3D printed αεροπλάνο στον κόσμο είναι γεγονός ονομάζεται THOR και  το παρουσίασε η Airbus στη διεθνή αεροδιαστημική έκθεση στο αεροδρόμιο Σένεφελντ, κοντά στο Βερολίνο.
Το αεροπλανάκι δεν έχει παράθυρα, ζυγίζει μόλις 21 κιλά, ενώ το μήκος του δεν ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Δεν χρειάζεται πιλότο για να πετάξει, γι’ αυτό και κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως μεγάλο drone, ενώ διαθέτει στα φτερά του δύο μηχανές με έλικες. Τα μόνα τμήματα του THOR που δεν έχουν βγει από τον εκτυπωτή, είναι τα ηλεκτρικά μέρη του, ενώ το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση του αεροσκάφους είναι το πολυαμίδιο. 
Σύμφωνα με την Airbus, αποτελεί μια πρόγευση για το μέλλον της πολιτικής αεροπορίας, που με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης υπόσχεται να εξοικονομήσει χρόνο, καύσιμα και χρήματα.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Amazon Echo H συσκευή που θα κυριεύσει το σπίτι μας

Είναι μια μικροσκοπική συσκευή στο τραπεζάκι του σαλονιού που μοιάζει περισσότερο με αρωματικό χώρου ή, έστω ασύρματο ηχείο, σας ακούει όμως και απαντά στις ερωτήσεις σας.

 Κάλεσε ταξί, παίξε μουσική, σβήσε τα φώτα, άνοιξε τα στόρια, τι καιρό θα κάνει σήμερα, έχει κίνηση στη διαδρομή προς τον προορισμό μου ή, πόσο είναι το σκορ του αγώνα της ομάδας μου, είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μπορεί να «αντιλαμβάνεται» και να απαντήσει η συσκευή 200 δολαρίων που διαθέτει η Amazon από τον Ιούνιο του 2015 σε κάθε άκουσμα της λέξης-κλειδί "Alexa,...".
 
Εκτός από απαντήσεις, θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει διάφορες καθημερινές εργασίες ή υπενθυμίσεις, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία μιας αναπτυσσόμενης λίστας για τα ψώνια της ημέρας, ή η τήρηση σημειώσεων για υπενθυμίσεις σχετικών υποχρεώσεων την κατάλληλη στιγμή (στις 6 μάθημα Αγγλικών για τον Αλέξη).


Για να λειτουργήσει το Echo συνδυάζονται οι τεχνολογικές εξελίξεις σε τρεις τομείς:
  • στο μικρόφωνο (ώστε να ακούγονται οι απαιτήσεις του χρήστη ακόμα και σε θορυβώδη περιβάλλοντα ή ενώ η συσκευή, που είναι και ηχείο, παίζει δυνατά μουσική), 
  • στην αναγνώριση ομιλίας (τεχνητή νοημοσύνη) και 
  • στην σύνδεση στο cloud (διαθεσιμότητα). 
Μια ακόμα κρίσιμη παράμετρος είναι η συνεργασία με τους προγραμματιστές εφαρμογών ή/και τους παρόχους υπηρεσιών. Το Echo μπορεί να καλέσει ταξί, αλλά για να γίνει αυτό η Amazon έχει συνεργαστεί με την Uber, για να παραγγείλει πίτσα υπάρχει συνεργασία με τη Domino's, για να αναβοσβήνει τα φώτα έχει συνεργαστεί με την Nest κ.ο.κ..

Οι εντυπωσιακές δυνατότητες του Amazon Echo εκτός από ενθουσιασμό έχουν δημιουργήσει και ανησυχίες που αφορούν στο απόρρητο στο σπίτι. Ποιος άλλωστε θέλει ένα μονίμως ανοικτό μικρόφωνο στο σπίτι του;

Πηγή:  http://tech.in.gr

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Πώς να εντοπίσετε το Android smartphone σας

Πώς να κάνετε το Android smartphone σας να κουδουνίσει για να το εντοπίσετε


Υπό την προϋπόθεση ότι το τηλέφωνό σας διατηρεί την πρόσβαση στο Ίντερνετ, μπορείτε να το κάνετε να ακουστεί, δηλαδή να κουδουνίσει, με μερικά κλικ στον browser ενός υπολογιστή.

Για να το επιτύχετε, πρέπει να συνδεθείτε από υπολογιστή και browser στον λογαριασμό Google που χρησιμοποιείτε στο κινητό σας (δηλαδή, το e-mail που δηλώσατε κατά την πρώτη ρύθμισή του).

Ακολουθήστε τα ακόλουθα βήματα:

  • Επισκεφτείτε τη διεύθυνση https://www.google.com/android/devicemanager (δηλαδή, το διαχειριστή συσκευών Android της Google). Θα δείτε ότι η Διαχείριση συσκευής Android επιχειρεί να επικοινωνήσει με το τηλέφωνό σας και να το εντοπίσει στο χάρτη με ακρίβεια μερικών μέτρων (από τον τελευταίο έγκυρο εντοπισμό του).
  • Επιλέξτε Κλήση και εάν είναι συνδεδεμένο στο Ίντερνετ (επειδή είχατε ενεργοποιημένη τη Σύνδεση Δεδομένων ή είχατε χρησιμοποιήσει σύνδεση Wi-Fi). Τότε, το τηλέφωνό σας θα κουδουνίζει σε πλήρη ένταση για 5 λεπτά ακόμα και αν το είχατε ορίσει στη δόνηση και έτσι θα το εντοπίσετε :-)
Πηγή: tech.in.gr

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Το Twitter έκλεισε τα 10 του χρόνια



Πάρτι γενεθλίων για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο οποίος μπήκε στη ζωή μας πριν από ακριβώς 10 χρόνια. Μπορεί να μην κατάφερε να κλέψει τα πρωτεία του δημοφιλέστερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook, αλλά είναι βέβαιο ότι και το Twitter, με τις σύντομες αναρτήσεις των 140 χαρακτήρων, άλλαξε τη ζωή μας, άλλοτε βελτιώνοντάς την και άλλοτε κάνοντάς την χειρότερη. Δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων του Twitter, ζήτησε από τους χρήστες να περιγράψουν με ποιον τρόπο μετέβαλε την καθημερινότητά τους. Ακολουθούν κάποια από τα καλά και κάποια από τα κακά του Twitter:

•Δουλειά.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Mobile World Congress: Το μέλλον πριν από το μέλλον


Ρολόι... πολυεργαλείο από την εταιρεία FlexEnable. Ενας υπολογιστής στον καρπό μας.
Ρολόι... πολυεργαλείο από την εταιρεία FlexEnable. Ενας υπολογιστής στον καρπό μας.

Τα βασικά σημεία της νέας τεχνολογικής επανάστασης που βρίσκεται προ των πυλών όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην έκθεση της Βαρκελώνης Mobile World Congress με την πάντα αποτελεσματική μέθοδο των ερωταπαντήσεων.

Και μετά το smartphone, τι;
Απολύτως τίποτα. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι άλλο πέρα από αυτό που κρατάμε ήδη στα χέρια μας. Η πρώτη γενιά έξυπνων τηλεφώνων είναι η βάση πάνω στην οποία «χτίζονται» όλα όσα θα αλλάξουν και πάλι τη ζωή μας.

Και ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση της τεχνολογίας;
Το 5G ή αλλιώς η «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», ένας νέος, συναρπαστικός κόσμος απόλυτης ψηφιοποίησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Με το 5G η έννοια της διασυνδεσιμότητας αποκτά νέο περιεχόμενο με χρονικό ορίζοντα το 2020, αφού, ανάμεσα σε άλλα, θα μεταμορφώσει τα δίκτυα σε συντονιστικές πλατφόρμες και θα ανοίξει το δρόμο για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργία αξίας, θα ενσωματώσει υφιστάμενες τεχνολογίες (π.χ. σταθερή, κινητή, δορυφορική κ.λπ.).

Τι είναι το «Internet of Things» και πώς θα επηρεάσει τη ζωή μας;
Συνοπτικά, η ανάπτυξη και η καθιέρωση του 5G χτυπάει την πόρτα του λεγόμενου «Internet of Things» (ΙοΤ, Διαδίκτυο των Πραγμάτων), ένα νέο περιβάλλον στο οποίο κάθε είδους συσκευές (από το ψυγείο και τον κλιματισμό μέχρι το κιβώτιο των ταχυτήτων στο αυτοκίνητό μας) θα έχουν σύνδεση με το ίντερνετ. Δεν μιλάμε, λοιπόν, μόνο για πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, αλλά και για μεγαλύτερο εύρος χωρητικότητας των δικτύων προκειμένου να υποστηρίξουν την ταυτόχρονη λειτουργία ενός πολύ μεγάλου αριθμού δικτυωμένων συσκευών.

Πώς θα φτάσει το διαδίκτυο παντού;
Τόσο η Google με το πρότζεκτ «loon» όσο και η Facebook με τα internet drones στοχεύουν στη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη σημαντικών περιοχών του πλανήτη που για διαφορετικούς λόγους (γεωγραφικούς, οικονομικούς) δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Ειδικά αερόστατα θα σχηματίζουν ένα δίκτυο σε μεγάλο υψόμετρο, με το οποίο θα συνδέονται επίγειες κεραίες, και έτσι η πρόσβαση στο διαδίκτυο θα γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη από ποτέ. Τα αερόστατα θα κινούνται στη στρατόσφαιρα της Γης, δηλαδή σε ύψος 20 χλμ. από την επιφάνειά της, 10 χλμ. ψηλότερα από το χώρο όπου πετούν τα αεροπλάνα. Στη στρατόσφαιρα επικρατούν ρεύματα αέρα με κατεύθυνση από τη δύση στην ανατολή, τα οποία μπορούν εύκολα να κατευθύνουν τα αερόστατα γύρω από τον πλανήτη. Αντίστοιχα, τα internet drones της Facebook θα τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελ και θα μπορoύν να πετούν για μήνες, εκπέμποντας ευρυζωνικό ίντερνετ σε περιοχές που το χρειάζονται.

Υπάρχει κάποιο «ειδικό» κοινό όπου στοχεύουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί;
 Μην το πάρετε κατάκαρδα όσοι έχετε πατήσει τα 35, όμως όλοι δουλεύουν για τη γενιά που γεννήθηκε με ένα κινητό (ή ένα τάμπλετ) στο χέρι, συνοπτικά μετά το 1990. Το μικρό μέγεθος κερδίζει διαρκώς έδαφος έναντι των μεγαλύτερων συσκευών και όλο το ενδιαφέρον των εταιρειών είναι να κάνουν τις μικρές συσκευές όλο και πιο ελκυστικές τόσο εμφανισιακά όσο και τεχνολογικά.

Ρολόγια, γυαλιά, virtual reality: «παιχνίδια» ή κάτι περισσότερο;
Μιλάμε για τους πρωταγωνιστές της έκθεσης στη Βαρκελώνη και σε όσα περίπτερα υπήρχαν ευκαιρίες δοκιμής νέων συσκευών με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έπεφτε καρφίτσα. Και οι τρεις αυτές κατηγορίες, με αιχμή τον πανζουρλισμό που προκαλεί η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Εικονικής Πραγματικότητας στο πεδίο, κυρίως, της ψυχαγωγίας, προσφέρουν στο κοινό νέες, συναρπαστικές εμπειρίες. Οι τεχνολογίες αυτές μπορούν όμως να έχουν εφαρμογές σε πολύ περισσότερες περιοχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την ιατρική έως την εκπαίδευση.

Το δικτυωμένο αυτοκίνητο είναι εδώ

Κανονική επανάσταση στον κόσμο της αυτοκίνησης υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος της Daimler, αρμόδιος για τη στρατηγική και την παραγωγή των Mercedes-Benz, Βίλκο-Αντρέας Σταρκ. To «δικτυωμένο» αυτοκίνητο νέας γενιάς θα διασυνδέεται με τα έξυπνα κινητά και συσκευές, δίνοντας τη δυνατότητα πολλών νέων εφαρμογών, όπως απομακρυσμένη εκκίνηση, ενημέρωση τεχνικών στοιχείων, ανάμεσα σε πολλά άλλα. Ο ίδιος ο Σταρκ περιέγραψε τις βασικές καινοτομίες της νέας εποχής κάνοντας εκτενή αναφορά στο ψηφιοποιημένο οικοσύστημα της αυτοκίνησης του 21ου αιώνα, με το όχημα να ενσωματώνεται σε ένα ψηφιοποιημένο οικοσύστημα, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την «ευφυή» πόλη και το «έξυπνο» σπίτι, επιτρέποντας, ταυτόχρονα, τη χρήση ενός «αυτόματου πιλότου» που θα απαλλάσσει τον οδηγό από την υποχρέωση της οδήγησης.

Το αυτοκίνητο του 2030 θα είναι οργανικό κομμάτι της νέας πραγματικότητας του Διαδικτύου των Πραγμάτων απελευθερώνοντας μια σειρά από λειτουργίες που σήμερα ξέρουμε μόνο από τον κινηματογράφο. Συνοπτικά, θα μπορούμε να κάνουμε από το αυτοκίνητό μας όλα όσα κάνουμε σήμερα από το γραφείο μας. Για τη διάδοση του νέου τύπου οχήματος όλοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι η μετάβαση στο επόμενο στάδιο πιθανότατα να συμβεί νωρίτερα από όσο υπολογίζαμε, καθώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της βιομηχανίας εμφανίζονται πρόθυμα να επενδύσουν τεράστια ποσά στο ολοένα και πιο συναρπαστικό μέλλον της αυτοκίνησης. Μοναδικός ανασχετικός παράγοντας όχι η ίδια η τεχνολογία, αλλά οι... αχόρταγοι προϋπολογισμοί για τους χάρτες υψηλής ευκρίνειας που θα πρέπει να κατασκευαστούν προκειμένου να διαδοθεί το αυτοκίνητο-ρομπότ. Σε κάθε περίπτωση και αντίθετα από αυτό που περνάει από το μυαλό μας, η αυτοματοποιημένη οδήγηση θα κάνει τους δρόμους μας απείρως πιο ασφαλείς από όσο είναι σήμερα.

Πάντως, ο Σταρκ προέβλεψε ότι τα αυτοκίνητα της νέας εποχής θα διαθέτουν και μη αυτοματοποιημένη λειτουργία για όσους θα διστάζουν να αφήσουν το τιμόνι από τα χέρια τους (ξέρω έναν τουλάχιστον!). Η παρούσα εκτίμηση κάνει λόγο για περίπου 44 εκατ. διασυνδεδεμένα αυτόνομα οχήματα έως το 2030. Πολύ νωρίτερα, ήδη από το 2018, όλα τα αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι εξοπλισμένα με το σύστημα «eCall», το οποίο θα στέλνει αυτόματα σήμα κινδύνου και το γεωγραφικό στίγμα του οχήματος ύστερα από κάθε ατύχημα.
 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Καθημερινή

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΦΕΚ Πανελλαδικών 2016: Τρόπος εξέτασης



Η εξέταση στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, περιλαμβάνει θέματα θεωρίας και ασκήσεων ή προβλημάτων και είναι κλιμακούμενης δυσκολίας.
α) Τα θέματα θεωρίας αποτελούνται από ερωτήσεις διαφόρων τύπων με τις οποίες ελέγχονται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας, η κριτική ικανότητα των υποψηφίων, η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώ− σεων για την αξιολόγηση δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων και η δυνατότητα παρουσίασης τους με σωστούς επιστημονικούς όρους και σωστό γραπτό λόγο.
β) Τα θέματα ασκήσεων ή προβλημάτων στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυση τους.
Η εξέταση στο ανωτέρω μάθημα περιλαμβάνει ένα (1) θέμα θεωρίας και τρεις (3) ασκήσεις ή προβλήματα, σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος και τις εφαρμογές του.
Η βαθμολογία προκύπτει κατά 40% από το θέμα της θεωρίας και κατά 60% (3x20%) από τις ασκήσεις ή τα προβλήματα.
Διαβάστε όλο το ΦΕΚ εδώ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Πώς επιτήδειοι «ξαφρίζουν» κάρτες ανέπαφων συναλλαγών


CONTACTLESS CARD
Νέα μέθοδο την οποία χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να κλέβουν λεφτά από κάρτες ανέπαφων συναλλαγών έφερε στο φως Βρετανός, αφού είδε απατεώνα να την εφαρμόζει. Κάποιος που διαθέτει μια συσκευή POS, μπορεί να πατήσει μια τιμή κάτω από 25 Ευρώ και μετά να την ακουμπήσει στην τσέπη όπου βρίσκεται το πορτοφόλι σας...μόλις χρεωθήκατε αυτόματα στην χρεωστική/ πιστωτική κάρτα ανέπαφων συναλλαγών σας, καθώς για αγορές κάτω των 25 Ευρώ δεν απαιτείται η εισαγωγή τετραψήφιου PIN ή κάποιου είδους υπογραφή.

Κάποια card readers μπορούν όντως να «διαβάσουν» κάρτες μέσα από πορτοφόλια, ενώ οι συγκεκριμένες κάρτες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Πηγή:  

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

"Ανάλαβε δράση, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!"



Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016 θα εορτασθεί για 13η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το  Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως!

Από το 2014, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές Διαδίκτυο αλλά τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, στο οποίο όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε. Έτσι, το φετινό σύνθημα είναι: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» («Play your part for a better internet!»).
Πηγή:www.saferinternet.gr/sid

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Τα 10 πιο «επικίνδυνα» passwords το 2015.

Μήπως στη λίστα είναι και το δικό σας;

PASSWORD 
 
Αν και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί ένα ζήτημα στο οποίο αποδίδεται όλο και μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως μια μεγάλη μερίδα των χρηστών ανά τον κόσμο δεν προβληματίζεται και τόσο πολύ. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιεύει η SplashData – εταιρεία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης- η ποία και έδωσε στη δημοσιότητα τα 10 passwords τα οποία χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο το 2015. Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς πρόκειται για «αδύναμους» κωδικούς πρόσβασης και συνήθως πρόκειται για αριθμητικά μοτίβα, απλές ακολουθίες που συναντάμε στο πληκτρολόγιο και είναι φυσικά εύκολο να μαντέψει κανείς. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως αρκετά από αυτά ήταν εξίσου ή σχεδόν το ίδιο «δημοφιλή» και το 2014.
Τα 10 πιο «κοινά» passwords είναι:
  1. 123456

  2. password


  3. 12345678


  4. qwerty


  5. 12345


  6. 123456789


  7. football


  8. 1234


  9. 1234567

  10. baseball
Πηγή:

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

CES 2016

Το πρώτο επιβατικό drone θέλει να σας πετάξει στη δουλειά

To φουτουριστικό επιβατικό drone Ehang 184 μπορεί να μεταφέρει έναν επιβάτη σε αποστάσεις μέχρι 32 χιλιόμετρα   (Φωτογραφία:  Associated Press

Η έκθεση τεχνολογίας CES στο Las Vegas είναι σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της νέας τεχνολογίας, αφού όλες οι εταιρίες τεχνολογίας παρουσιάζουν (ή επιδεικνύουν) τις νέες τους κατασκευές.
 
Δείτε τις πιο εντυπωσιακές   εδώ  , εδώ, και εδώ